Etsintäohjeet

KADONNEEN KOIRAN ETSIMINEN

Koira palaa karkaamispaikkaan tai ainakin sen lähelle, ellei sille tule estettä. Koiran nimeä ja karkaamisosoitetta ei voi julkistaa. Ei myöskään saatuja havaintoja, ettei havaintopaikoille mene koirantaluttajia.

Kun koira on karkuteillä, se on ikään kuin varpaillaan. Useimmat koirat lähtevät pois jos niitä huudtelee. Koira ei yleensä tule edes omistajan kutsusta luo.

Turvallisessa paikassa voi käyttää koiralle tuttua ruokakutsua, johon sisältyy sen nimi, Esimerkiksi: "Jekku tässä ruokaa."

Kun koiraa lähdetään etsimään, karkaamispaikalle jätetään omistajan pesemätön vaate, kotipihallekin jos koira lähti kotipihalta. Vaatteen pitää olla kotipihalla, vaikka mentäisiin vain sisälle. Koira saa vaatteesta turvaa, jos se palaa karkaamispaikalle. Ellei sinne jätetä vaatetta, se voi lähteä uudelleen. 

Jos koira on tottunut pureskelemaan vinkulelua, käytä sitä sen kutsumiseen. Se kuulee tutun vinkunan suhteellisen kauas sillä nuoren koiran kuuloaisti on kolme kertaa ihmisen kuuloa tarkempi. Alueen pitää kuitenkin olla turvallinen, ettei koira joudu auton alle.

Vanha koira palasi omistajansa luo, kun omistaja huusi: "Karkkia, karkkia."  Koiralle on aina vapaana ollessa annettu luoksetullessa jotain herkkua, ja sanottu "Karkkia. " *)

- ON TÄRKEÄÄ VASTATA SOITTOIHIN

- Pidä puhelimessa koputus! Kaikki havainnontekijät eivät välttämättä soita uudelleen. On todella turhauttavaa, jos näet kadonneen lemmikin, löydät sen katoamisilmoituksen, eikä katoamisesta ilmoittanut reagoi kun yrität soittaa havainnosta tai hänen puhelimensa tööttää varattua.

- ilmoita katoaminen löytöeläintarhaan ja nettiin mahdollisimman pian. Jos olet itse esimässä, pyydä kaveria tekemään katoamisilmoitus. Mikrosirusta ei kerrota ilmoituksissa. Siitä ilmoitetaan ainoastaan löytöeläintarhaan.

ON TÄRKEÄÄ

- Jättää karkaamispaikalle omistajalle tuoksuva vaate, (kesällä myös vettä) ja ruokaa, joka peitetään ohuella kankaalla. (Suositus: omistajan pesemättömästä lakanasta repäisty kangaspala kärpästen takia kesällä. Tuoksu tulee läpi koiran tarkkaan kuonoon) 

USEIMMAT KOIRAT PALAAVAT TAKAISIN LÄHTÖPAIKKAAN melko pian tai muutaman vuorokauden sisällä mikäli matkalla ei satu estettä.  
- Grillata karkaamispaikalla ja  myöhemmin pakoilupaikan tuntumassa, kun pakoilupaikka löytyy.

- Jos koira pitää auton kyydistä ja auto on lähellä karkaamispaikkaa,  koiran ollessa lähistöllä se todennäköiseti lähestyy ja voi jopa hypätä autoon tunnistettuaan tutun hyrinän.
(Jos koiraa etsitään autolla, ajetaan mateluvauhtia, jotta piilotteleva koira ehtii reagoida ja tulla esille. Se saattaa jopa hypätä autoon, kun ovi avataan).
- Katsoa kartasta aluetta, jossa koira on kadonnut. Myöhemmin merkitä havaintokohdat karttaan.
- SOITTAA mös lähellä kuntarajaa
  sijaitseviin naapurikuntien löytöeläintarhoihin 
- Katoamisilmoitus karkurit-sivuille. Valmiin ilmoituksen voi jakaa facebooksivulle,
 - laittaa tekstari lähiynpäristön tutuille, myöhemmin myös metsästäjille (ks. linkit; metsästys)
- Aloittaa etsintä
  - Jakaa  (mieluiten kuvallisia) katoamisilmoituksia postilaatikoihin, tolppiin ja ladonseiniin samalla kun koiraa etsitään.
- Etsiä rauhallisesti, mieluummin tutut etsivät, huudella ei saa nimeltä eikä muutenkaan, ettei koira poistu sutjakkaasti muualle.  (Jos koiria on karkuteillä kaksittain, ne ehkä reagoivat tutun ihmisen kutsuun myönteisemmin kuin yksin karannut)
(ei metelöiviä etsintäporukoita)
-
Tehdä havaintopaikalta turvallista reittia hajujälki kotiin siten, että sukkahousun sukkaan  laitetaan voimakastuoksuista ruokaa, esim. jauhettua maksaa, tai öljyistä purkkitonnikalaa. Sukkahousua vedetään sinne, minne koiran halutaan tulevan, siten, että sukkahousu "kulkee" kävelijän rinnalla, eikä peitä kävelyjälkiä.
- Käyttää vain yhtä tuttua koiraa etsiessä, ellei etsimiseen koulutettua koiraa saatavilla
(usealla koiralla etsiminen pelottaa aran koiran pakosalle. Jos kadonutta etsitään etsijäkoiralla, sinne ei tarvita, eikä pidä edes kutsua kavereita "auttamaan" ja "tekemään havaintoja", ei sittenkään, jos löytyy alue, jossa koira piilottelee. Koiralla etsiessä tarvitaan vain koiran ohjaaja ja kadonneen koiran omistaja. Koira on karkuteillä ollessaan aivan erilainen kuin normaalioloissa).
- Ilmoittaa lehdessä
- Jatkaa etsintää kunnes etsitty löytyy

Huomioi että
- Arka pentu piiloutuu, rohkea hakeutuu ihmisen luo.
- Alkuvaiheessa koira on harvoin kovin kaukana, 
se on ehkä mennyt juoksuisen koiran kotiportille tai tuttuun paikkaan. Riistaviettinen lähtee riistan perään, yleensä vastatuuleen, ellei saalis ollut lähtöhetkellä näkyvissä ( tuuli tuo tuoksun)
- Koirat kulkevat mieluusti tietä tai muuta helposti kuljettavaa reittiä, lepäävät ladoissa, rakennusten lähellä, kuusenoksien alla
- Kauan pakoilleet käyvät öisin tunkioilla, ruokapaikkojen jäteastioilla, lintulaudoilla ja haaskoilla. 
- Karannut koira on arka, sitä ei kannata lähestyä. Älä myöskään lähesty paikkaa, jossa tiedät koiran yöpyvän.

- Pitkään karkuteillä ollut koira liikkuu pääsääntöisesti yöllä ja välttää ihmistä. Koira on niin keskittynyt selviämiseen, ettei se tunnista edes omistajaansa.  Se laihtuu karkureissulla, koska sen stressitaso pysyttelee korkealla. Kun koira saadaan karkureissulta kotiin, se palautuu henkisesti samaksi koiraksi joka se oli karkuun lähtiessään.

Mikäli karkureissulla oleva koira näyttäytyy tutulle ihmiselle,  koira tunnistaa ystävänsä ja tulee heti luo, kun sen suojeluvaisto herää. 

Ks. Tutun koiran suojeluvaiston herättäminen

Etsi kaverikoiralla

Kun karkuri löytyy,

käytä se eläinlääkärissä, jos huomaat siinä vähänkin normaalista poikkeavaa.  Etenkin pitkään kestäneen karkumatkan jälkeen on ammatti-ihmisen hyvä tarkastaa mahdolliset vauriot ja karkurin kunto. Jos karkuri on ollut paikassa,  jossa se ei ole saanut moniin päiviin ruokaa ja vettä, se pitää kiikuttaa välittömästi eläinlääkärille !!! Sitä ei saa itse juottaa ja syöttää! Ensiapuna voi kuitenkin antaa tilkkasen keitettyä, jäähdytettyä vettä, johon ripautetaan sokeria ja hippu suolaa. Sitten heti eläinlääkäriin!

Löytymisestä tiedotetaan samoihin paikkoihin kuin katoamisestakin ja kun ehditään, poistetaan kaikki eri paikkoihin kiinnitetyt katoamislaput.

© 2017 Suomen Löytöeläinapu ry.