Etsintäohjeet

Maantie- ja junaturmat

Ikävä kyllä kaikki karkutelle lähteneet eivät selviä karkureissulta hengissä.  

Jos oma eläin on kateissa ja havainnot loppuvat tai ei havaintoja saada ja on tarkastettu karkaamispaikan läheltä ja havaintoalueilta tienvarret ja radanvarret, mutta on silti syytä epäillä, että koira/kissa on joutunut liikenteen uhriksi, voi asiaa yrittää selvittää seuraavista paikoista:

Jos epäilee. että oma lemmikki on jäänyt junan alle, kannattaa ottaa yhteys paikkakunnan poliisin, jolle VR pääsääntöisesti ilmoittaa havainnot junan alle jääneistä. Törmäyksistä on joitakin kertoja ilmoitetttu VR:ltä myös Karkurit.fi -neuvontaan. Ellei junaan törmänneestä löydy sivuilta katoamisilmoitusta, tapauksesta tehdään havaintoilmoitus. 

Junankuljettaja ei välttämättä havaitse eläintä, jos se työntäytyy radalle junan sivulta. Talvella lumi peittää radanvarteen menehtyneen,  jäännökset saattavat löytyä vasta keväällä. 

Maantieturmat 

Liikenneviraston asiakaspalvelusta, vaihde 0295 34 3000  kerrotaan mikä urakoitsija korjaa määrätyn alueen auton alle jääneet eläimet.  Enemmän liikenteen uhriksi jää luonnoneläimiä kuin lemmikkejä. Kaikki urakoitsijat eivät ole olleet kovin yhteistyöhaluisia. Soittopyyntöä ei kannata jättää, vaan soittaa sitkeästi alueen vastuuhenkilölle.

Jos on saatu tieto, että tienposkessa on nähty auton alle jäänyt koira tai kissa, ja paikalla on poikennut menehtyneitä eläimiä keräävä auto, on eläin todennäköisesti viety keräyspaikkaan. Periaatteessa urakoitsijoiden pitäisi tarkastaa kuolleen eläimen pannasta yhteystiedot, ja soittaa omistajalle. Harvalla koiralla tai kissalla on kuitenkin yhteystiedot pannassa.  

Kerran Karkurit-fi sivuille tuli naköhahavainto Lahden moottoritien laidassa olleesta kuolleesta koirasta. Koiraa ei kuitenkaan enää näkynyt, kun varastettua koiraansa etsiskellyt mies katsasteli tienreunaa. Koira löytyi lopulta havaintopaikalta syrjään heitettynä ja sen päälle oli kasattu roskia. Urakoitsija ei ollut vaivautunut viemään ruhoa pois. Koira ei kuitenkaan ollut paikalla käyneen miehen koira, joka varastettiin Tikkurilassa ja on vieläkin kateissa.

Suomen Löytöeläinapu ry
 


Koirat

Kissat

Muut eläimet

Muita ohjeita

Lisäohjeita