Etsintäohjeet

Kadonneen koiran etsiminen

KOKEMUSPERÄINEN ETSINTÄOHJE

Useimmat karkuteillä olevat koirat palaavat karkaamispaikkaan tai ainakin sen lähelle, ellei matkalla satu estettä. Tästä syystä ei tarkkaa karkaamispaikkaa laiteta katoamisilmoituksiin, ettei sinn mene ihmisiä koirineen.  Sitä ei myöskään kerrota kysyjille, jotta tieto ei leviä.

Koska karkurikoiraa ei saa karkureissun ollessa ns. päällä kutsua, tärkeää kutsuntavälinettä näyttelee VINKULELU mikäli koira on sellaiseen tottunut. Jos vanha lelu on kateissa, uusi ajaa saman asian. Vinguttaa voi vain turvallisessa ympäristössä, ettei koira juokse auton alle. Lelua vingutetaan siihen tahtiin, kuin koira itse leikkisi sillä.

Vinkuleluun tottumaton koira ei reagoi vingutukseen ainakaan niin, että lelulla voisi kutsua koiraa. Moni koira on tottunut pilliin tai naksuttimeen.

Ellei karkuri lähtenyt riistan perään, se saattaa löytyä tutulta lenkkipolulta, juoksuisen nartun kotiportilta. Jopa vieraalla alueella karannut koira pysyttelee ainakin ensi alkuun katoamispaikkakunnalle, ellei se lähde riistan perään jollooin se voi lähteä kauaskin. Poikkeuksena lähialueella pysyttelemiseen ovat huskysukuiset koirat, jotka karkaavat uudesta kodista, samoin metsästyskoirat. Se ei kuitenkaan estä niitä palaamaan karkaamispaikan lähelle.

Koirankadottaja, laita puhelimeesi koputustoiminto.

ILMOITTELU


Etsi karkuria kaverikoiralla

Kadonnutta koiraa, koiraan tottunutta kissaa ja perheen kilpikonnaa voidaan jopa tuloksellisesti etsiä yhdellä omista koirista tai  tutulla naapurin koiralla.  Etsikää vain yhdellä koiralla, sillä kaikkein viisaimmalla ja tutuimmalla.

Tärkeää on, ettei etsimään lähtevällä koiralla ole ollut katoamishekellä etsittävän kanssa riitaa! Kun kadonnut löytyy, voidaan etsivä kaverikoira päästää esim. pitkässä liinassa lähelle karkuria. Vieraalla koiralla etsiessä on jäätävä etäälle.


Kissa kateissa

KOKEMUSPERÄINEN ETSINTÄOHJE

ILMOITTELU

Jos ilmoitat fb:ssä, pyydä kaikki havainnot puhelimeen. (Syy: Myös kissanvihaajat lukevat ilmoituksia)

Älä kerro rotukissan rotua, eikä minkään kissan karkaamisosoitetta, kun tiedotat katoamisesta. Ilmoita paikkakunta, kaupunginosa  tai kylä, katoamispäivä, eläinlaji ja onko kissa steriloitu sekä laita ilmoitukseen myös kuva ja puhelinnumero.

Ilmoita kissan tuntomerkit ja yhteystietosi kunnan löytöeläintarhaan.  On hyvä samalla tiedustella miten kauan ilmoitus on voimassa. Ilmoita myös naapurikuntiin, jos asut kunnan rajalla tai usean kunnan risteyksessä. Muista, ettei kaikilla löytöeläintarhoilla ole sirunlukijaa. 

Jaa kuvailmoituksia, joissa kerrotaan katoamisalue, ja puhelinnumero, mutta ei tarkkaa katoamisosoitetta. 

VASTAA PUHELUIHIN JA LAITA PUHELIMEEN KOPUTUS! Havainnontekijästä / talteenottajasta on turhauttavaa soitella numeroon, joka on jatkuvasti varattuna!!  Jos ilmoitat Facebookissa, pyydä havainnot puhelimeesi jotta havaintopaikka pysyy rauhoitettuna ja karkuri saattaa olla siellä vielä, kun menet itse sinne.


Ilmoituksen jättäminen Karkurit.fi -sivustolle

Ellet ole aiemmin rekisteröitynyt, klikkaa REKISTERÖIDY -linkkiä
ja täytä siellä olevat laatikot. Tunnukseksi voi valita vaikkapa oman etunimesi, johon lisäät jonkun numeron, jotta se menee läpi. Muista painaa salasana mieleesi, jotta muistat sen, kun käyt karkurit-sivuilla.

(Kirjautuneena voit kommunikoida muiden ilmoittajien kanssa pikaviesteillä)

Sometunnuksella kirjautuminen

Jos päivämäärä on muu kuin ilmoituksen laittopäivä, se valitaan erikseen.

Katoamisilmoitukseen ei laiteta karttaa, eikä katoamisosoitetta. Kaupunki ja kaupunginosa tai kunta ja katoamiskylä riittävät koska ilmoituksellla ei kutsuta ihmisiä koirineen. Se, joka näkee tai ottaa talteen karkurin, etsii ilmoituksen netistä ja soittaa sen numeroon.  Tai ehkä hän on nähnyt ilmoituslapun, joita olet jakanut. 

Jos ilmoitukseen liitettävä kuva on liian suuri, se ei näy ilmoituksessa. Sen voi lähettää sähköpostitse jälkikäteen osoitteeseen
karkurit@karkurit.fi

Mainitse viestissä ilmoituksen ID-numero tai ilmoituslaji ja paikkaunta sekä päiväys, jotta kuva päätyy oikeaan ilmoitukseen.

Kun ilmoitus on julkaistu, tarkista että siinä on kaikki oikein ja TUTUSTU etsintäohjeeseen!