Juttu-makasiini

Espoossa kadonneen koiran tapaus selvinnyt

Suomen Löytöeläinavun neuvontanumeroon soitettiin torstai-iltana 22.6.17 klo 22. Soittaja kertoi odotelleensa Espoon Kirkkojärvellä kolmen muun ihmisen kanssa, että poliisi tulisi noutamaan löytökoiraa koulun vieressä olevalta parkkipaikalta.

Soittaja kertoi talteenottajien ottaneen yhteyttä hätänumeroon ja pyytäneen, että poliisi noutaisi koiran. He olivat sanoneet odotelleensa poliisia


Kadonnut Kirkkojärvellä

kolme tuntia. Hän oli itsekin soittanut koirasta 112, ja lähtenyt sitten bussilla kotiin. Nuo kolme henkilöä, joista ainakin yksi oli nainen, olivat jääneet koiran kanssa odottamaan poliisin saapumista. Niin hän oletti. Kysyin soittajalta ottiko hän talteenottajien puhelinnumeron ylös. Ei ollut ottanut. Hän huolestui kysymyksestäni ja lähti viiden kilometrin päähän polkupyörällä katsomaan, olivatko talteenottajat vielä koulun parkkipaikalla. Jonkin ajan kuluttua hän ilmoitti, ettei siellä ollut enää koiraa eikä ihmisiä. Oletimme poliisin käyneen noutamassa koiran ja toimittavan sen viimeistään aamulla Viikkiin.


Karannut koira palautuu ennalleen

Monesti kuvitellaan, että karkuteillä oleva koira on villiintynyt.  Uskallan väittää, että koira palautuu takaisin omaksi itsekseen heti, kun karkureissu on turvallisesti ohi.  

Karkuteillä olleen koiran tietoisuus elämän palautumisesta normaaliksi syttyy siinä sekunnin murto-osassa, kun tuttu ihminen tarttuu lujasti koiran pantaan.  Sellaisella hetkellä jopa sokea koira tunnistaa oman ihmisensä ja sen häntä alkaa vipattaa.  

Miksi kaikki karkuteillä olevat koirat eivät anna helpolla kiinni?

Olipa karkuteillä oleva koira mitä rotua tahansa, jos sen karkureissu on kunnolla alkanut, se taantuu henkisesti sudeksi. Koirasta ei tule Disneyn sadun kaltaista pahaa sutta, mutta sen geeniperintä tekee sen varovaiseksi.  Monista koirista tulee yöllä liikkujia. Öisin liikenteessä on myös luonnoneläimiä, villieläimistä alkaen, joten koira joutuu jo senkin takia olemaan varpaillaan.   

Ellei karkuri palaa karkaamispaikalle 0-5 vuorokauden sisällä, se tuskin palaa sinne ollenkaan, koska siinä tapauksessa se on jättänyt lauman samoin kuin susi jättää laumansa. 

Maija Ankkuri

Fanni oli vuoden karkuteillä

 
  
 

 


Varastettuja

Valitettavasti varastettuja koiria on näillä sivuilla lähes 20.

Helsingin Mellunmäessä kaivataan kotiin varastettua kissaa. Helsingin linja-autoasemalla kantokoppineen varastettu kissa oli toimitettu Viikkiin parin viikon kuluttua varkaudesta. Palauttaja ei ollut kertonut yhteystietojaan.


Porin koirarankkuri etsii löytökoirille kodit

Pääsääntöisesti löytökoirille etsitään uudet kodit. Niin tehdään myös Porin löytökoiratarhalla. Söörmarkussa sijaisevalla löytökoiratarhalla on vuosien varrella käväissyt parisentuhatta löytökoiraa. Vain muutama agrgressiivinen on jouduttulopettamaan.

Soitin Jaakko Rainiolalle ja kysyin lopetetuista koirista. Rainiolan mukaan niiden määrä on luettavissa yhden käden sormilla. Jokainen niistä


Rainiola ja uutta kotia etsivä löytökoira.

on ollut niin aggressiivinen, ettei niitä ole voinut lähestyä ilman vaaraa.
Hyvä esimerkki Rainiolan eettisestä toiminnasta on se, että hänelle on ainakin pari kertaa ujutettu koira, joka on ollut "löytäjän# oma.
- Kerran muuan porilaismies soitti ja kertoi löytäneensä koirakarkurin. Menin hakemaan sitä. Mies käveli koiran kanssa vastaan. Kun perheen pikkupoika seurasi häntä jonkin matkan päässä, minulle tuli sellainen tunne, että koira on perheen oma, muistelee Jaakko Rainiola.
- Tunnetta vahvisti se, kun mies kysyi, eihän koiraa vain lopeteta. Vakuutin ettei meillä lopeteta koiria vaan niille etsitään uudet hyvät kodit.


Tiedota koirakarkuristasi metsästäjille

TÄRKEÄÄ !  Lisäohje:

Jos koira karkasi kuntarajalla, eikä siitä ole saatu havaintoja, katoamisilmoitus kannattaa tehdä myös katoamiskunnan ja naapurikuntien metsästysseuroille ja löytöeläintarhoihin.

Nuori, hyväkuntoinen koira on joskus juossut jopa kymmenien kilometrien päähän. Mikäli karkaamisesta on aikaa, eikä varmoja havaintoja ole saatu, sitä suurempi syy ilmotella laajalti muuallakin kuin netissä. Mm. metsästäjät käyvät lähes päivittäin ruokkimassa riistaa omilla metsästysalueillaan.

Linkistä löydät riistanhoitoyhdistysten yhteyshenkilöt, jotka tietävät mikä metsästysseura toimii milläkin alueella.  Kannattaa muistaa, että koira ei välttämättä pysyttele yhdellä metsästysalueella. 

 


Vihdissä kaivataan kolmea mäyräkoiraa

Helmikuun 24. päivä 2016 katosi vihtiläiseltä kotipihalta musta, kaksivuotias sileäkarvainen ruskeamerkkinen mäyräkoira.  Omistajat eivöt ole saaneet koirastaan ensimmäistäkään näköhavaintoilmoitusta. Myöskään Vihdin Otalammilla huhtikuun 6. päivänä kotipihaltaan

kadonneesta riistanvärisestä,pienestö, karkeakarvaisesta mäyräkoiranartusta ei ole saatu havaintosoittoja.   Katoamisesta on netin lisäksi ilmoiteltu myös paikallislehdessä.  Koiralla oli kotipihalta lähtiessä pätkä talutushihnaa perässään. 

Maaliskuun 29. kadonneesta punaisesta, pitkäkarvaisesta uroksesta oli tullut muutama havainto. Hhavaintopaikalle viedyssä riistakamerassa oli näkynyt ilves, joita Vihti - Karkkila -alueella on puolisensataa. Alueen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan  Jussi Sohlmanin mukaan mäyräkoira väistää ilvestä. 
Vesien lämpötila

Järviveden lämpötila ei ole ainakaan kesän tässä vaiheessa kovinkaan korkea. Ylen juttu aiheesta.


Sallan koira muka arka

Sallan löytöeläinarhaan toimitettua koiraa on väitetty araksi. Koiraa ei päässyt katsomaan edes sen talteenottaja. Todisteena siitä, ettei koira ole arka, oheinen valokuva, jossa koiraa houkutellaan ennen kiinni saamista. Se ei lähtenyt karkuun kuten pitkään luonnossa eläneet koirat ennen kiinni saamista. Eläin vaistosi, ettei sen lkuvan mieshenkilö ollut vihamielinen, eikä lopetustahtoinen.  Koira on lopetettu perjantaina 9.6.17.
 


Houkuttelu ennen kiinnisaamista.

Soitin Sallan valvontaeläinlääkärille torstaina 8.6.17 klo 13:16. Hänen  mukaansa koiran lopettamisesta on tehty viranomaispäätös, jonka kannalla hän kertoi itsekin olevansa.  Kuitenkin nähtyään yllä olevan valokuvan, oli valvontaeläinlääkäri  aamupäivällä pyytänyt 8.6. selvitystä koiran tulevista olosuhteista henkilöltä, joka on ollut valmis antamaan koiralle kodin. Kodintarjoaja oli puheluni aikaan vielä laatimassa pyydettyä selontekoa ja silti valvontaeläinkääkäri kertoi minulle, että koira lopetetaan.

 


Sallassa löykoiralta viedään henki

Teksti ja kuvat: Heli Kuparinen:

Kerron tarinan, joka alkoi 25.5. kun luin avunpyynnön facebookissa. Linkissä pyydettiin apua Sallan Kelloselkään, jossa juoksi vapaana koirasusi ja metsästäjät jahtasivat sitä asein. (koirasusi osoittautui myöhemmin tavalliseksi koiraksi). Koiran kumppani ehdittiin jo ampua, ennen kun menimme paikalle.

Yksityisasunnon pihalla koira oli toistaiseksi turvassa metsästäjien ampumiselta. Koira haki turvaa ihmisestä ja myöhemmin yöllä saimme koiran kiinni. Koira oli pieni pelokas ressukka, joka selvästi oli ollut joskus jonkun koira. Kertaakaan tämä eläin ei osoittanut aggressiota ihmistä kohtaan.


Koira, joka halutaan tappaa.
 


Vieraalla seudulla karannut koira

Uudesta kodista / vieraalla paikkakunnalla karannut koira tuskin lähtee alkupäivinä kauas. Yleensä koira kiertelee ja karkaamispaikka on sen kiintopiste, jossa pidetään ruokaa ja koiralle tuttuja tuoksuja.  Jos hoitokoiran koti on alueella, se suunnistaa todennäköisesti sinne mikäli matka jää alle 10 kilometriin.

Karkaaminen ilmoitetaan koiran entiseen kotiin. Hoitokoirasta ilmoitetaan omistajalle ja rescuekoirasta maahantuojalle. Ilmoita myös katoamiskunnan löytöeläintarhaan ja laita ilmoituksia nettiin. Älä ilmoittele koiran nimeä, karkaamisosoitetta eikä saatuja havaintoja, vaikka joku niitä todennäköisesti kyselee. 

Avuksi kysytään koiralle tuttu ihminen ja tuttu koira. Ellei tuttua auttajaa saada, laitetaan karkaamispaikalle heti loukku. Ellei paikka ole piha, loukku piilotetaan vierailta. Jos karkuri välttää karkaamispaikkaa, yritetään loukuttaa siellä missä se liikkuu. Koiran nukkumapaikkaa vältetään. Loukutusohje löytyy karkurit.fi -sivuilta.