Juttu-makasiini

Moottoritiehavainnoista soitetaan 112 !!

ELÄIN HÄDÄSSÄ

Moottoritiellä liikkuvasta koirasta ja kissasta ilmoitetaan hätänumeroon.  Ei kannata ajatella, että varmaan joku on jo soittanut. Jos jokainen ajattelee niin, ei kukaan soita. Myös pääkaupunkiseudun vilkasliikenteisillä kehäteillä liikkuvista eläimistä on syytä ilmoittaa 112.

Vaikka olisit ilmoittanut moottoritiellä liikkuvasta koirasta tai kissasta hätänumeroon, Ilmoitathan näköhavainnosta myös omistajalle, jos löydät katoamisilmoituksen netistä. Ellei ilmoitusta löydy, ilmoita paikalliseen löytöeläintarhaan ja laita nettiin näköhavaintoilmoitus. Näköhavainnoista soittaa myös päivystykseemme 045 1693939.

Eläin hädässä
Hätäkeskus tiedottaa


Vieraalla seudulla karannut koira

ÄLÄ HUUTELE KOIRAA.

Avaa portti ja laita pihalle ruokaa sekä jotain koiralle tuttua,  edellisen kodin rekvisiittaa. Uudesta kodista / vieraalla paikkakunnalla karannut koira tuskin lähtee alkupäivinä kauas. Yleensä koira kiertelee ja karkaamispaikka on sen kiintopiste, jossa pidetään ruokaa ja koiralle tuttuja tuoksuja.  Jos hoitokoiran koti on alueella, se suunnistaa todennäköisesti sinne mikäli matka jää alle 10 kilometriin.

Karkaaminen ilmoitetaan koiran entiseen kotiin. Hoitokoirasta ilmoitetaan omistajalle ja rescuekoirasta maahantuojalle. Ilmoita myös katoamiskunnan löytöeläintarhaan ja laita ilmoituksia nettiin. Älä ilmoittele koiran nimeä, karkaamisosoitetta eikä saatuja havaintoja, vaikka joku niitä todennäköisesti kyselee. 

Kadottajaan on saatava helposti yhteys soittamalla. Tästä syystä katoamisilmoituksien puhelinnumeroihin kytketään koputustoiminto. Jos ilmoitellaan Facebookissa, pyydetään havainnot soittamalla, eikä postaamalla, jolloin havainnot näkee jokainen sivullakävijä.

Avuksi pyydetään koiralle tuttu ihminen ja tuttu koirakaveri. Tutulla autolla etsiessä ajonopeutena pidetään max 20 km tunti, jotta koira ehtii reagoida, kun se kuulee auton äänen.


Kilpikonnat, kanit ja kesylinnut karkuteillä

Löydät näiltä sivuilta etsintäohjeita ja kadonneiden lemmikkien ilmoituksia.

Kaikkien eläinkarkureiden kohdalla pätee säänto, että etsintä kannattaa aloittaa heti. Jos ilmoitat Facebookissa, pyydä havainnot soittamalla tai tekstaamalla, jotta havaintoalue pysyy rauhoitettuna.  Mene tarkistamaan havainto niin pian kuin mahdollista.

Kekseliäät naapurit

Lahdessa omalta kotipihalta karannut kahdeksanvuotias Viltsu ehti olla toista päivää kateissa.  Viltsua etsittiin perheenjäsenten


Viltsu

kanssa koko karkaamispäivä siitä asti kun katoaminen huomattiin.  Mukana oli myös oma koira ja tuttavien metsästyskoira, jolle annettiin karkurin haju.  Koirat eivät löytäneet konnaa, eivätkä ihmisetkään. Mutta mitä teki Viltsu?  Piiloteltuaan tuntitolkulla aikansa, se yritti pyrkiä naapurin ovesta sisälle.  Naapurilla on samanlainen hieman piikikäs matto kuin Viltsun kotona. Naapurit huomasivat Viltsun ovimatolla pyrkimässä sisätiloihin ja laittoivat sen päälle saavin, ettei se pääsisi karkaamaan, kun he soittivat ilouutisen omistajalle.  

Viltsun kotiutumisilmoitus


Kirja kadonneista ja löytyneistä lemmikeistä

312-sivuinen Kokemuksella Karkurit.fi  -kirjakertoo lemmikkien omistajien kokemuksista.  Kirjan kannessa olevia epäillään varastetuksi. Ceci katosi keskiyön auringossa Inarissa viime kesänä. Mikki-kissa katosi autokolarissa Iisalmessa. Mikki oli nähty myöhemmin onnettomuusalueen lähellä  jollain naisella valjaissa. Nainen pakeni, kun autoilija hidasti, eikä kissaa ole sen koommin nähty ulkona. Karkkilassa kadonnutta Nessua on etsitty yksityisetsivien voimin. Kaikkien katoamisilmoitus on Karkurit.fi:ssä ja -kertomukset kirjassa.

Karkurikirjasta löytyy kymmeniä katoamistapauksia, hyvin päättyneitä ja vähemmän onnellisia ja 64 valokuvaa. Kirjan lopussa on kadonneiden lemmikkien etsintäohjeita. Teksti on painettu hyvänlaatuiselle valkoiselle paperille. Painettua kirjaa voi kysellä / tilata kirjastoista ja Suomalaisesta kirjakaupasta. Verkkokaupoissa kirjaa myyvät mm.


Varastettuja

Karkurit.fi -sivuilla on  lähes 20 varastettua koiraa, joista suurin osa on koiria. Heinäkuussa on varastettu myös hevonen.

Musta 11-viikkoinen australianterririn urospentu, jolla on ruskeat merkit, livahti kotiovesta ja katosi tiistaina 11.7. puolenpäivän maissa jäljettömiin vilkkaalla asuinalueella Oulunsalon keskustassa. Omistajat eivät ole saaneet pennustaan yhtään havaintosoittoa. Paikalla olleiden jälkkoirien käyntien jälkeen tultiin siihen tulokseen, että pentu on varastettu. 

Joitakin varastettuja koiria saadaan sentään takaisinkin. Kesäkuussa 2017 varastettiin hoitoon jätetty rottispentu. Epärehellinen hoitaja ei palauttanut pentua. Omistaja laittoi 30.6. varkausilmoituksen Karkurit.fi -sivuille. Hän sai melko pian vinkin koiran olinpaikasta ja pennun lopulta kotiin.

Kissojakin varastetaan. Alkuvuodesta Helsingin linja-autoasemalla kantokoppineen varastettu kissa oli viety Viikkiin pari viikkoa varkauden jälkeen. Palauttaja ei ollut kertonut yhteystietojaan. 

Kokemuksella Karkurit.fi  -kirjassa on juttua monista varkailta takaisin saaduista koirista

 

 

Martha esittelee Minifinderia

Mikäli karkuteillä olevalla kissalla tai koiralla on kaulapannassaan paikannin, on eläin helppo jäljittää reaaliajassa.

Joka päivä lukuisat koirat ja kissat lähtevät omille teilleen.  Karkuteille lähteneen koiran, kissan tai minkä tahansa lemmikin etsiminen voi olla stressaavaa puuhaan.  Vielä raskaampaa on eläimen löytyminen menehtyneenä.  Kun Anne ja Harald Franckin Siri-bokseri karkasi lomareissulla mummolassa, sitä etsittiin väärästä suunnasta. Pahin mahdollinen ehti tapauhtua ennen kuin Sirin kulkusuunta selvisi; Siri oli jäänyt junan alle.

Ikävän kokemuksensa jälkeen Franckit perustivat perustivat gps-paikantimia myyvän firman. Useita eri laitteita kokeiltuaan he valitsivat sen myyntituotteeksi Minifinderin.
“Minifinder on pieni, kevyt ja älykäs sekä erittäin helppokäyttöinen. Totesimme sen parhaaksi.”
 
Kun Sirin onnettomuudesta oli puoli vuotta, Anne ja Harald hankkivat uuden koiran, Marthan jonlla on kaulapannassaan Minifinder. Jos


Martha Minifinderia
esittelemässä

Martha pääsisi vahingossa karkaamaan, paikannin näyttäisi reaaliajassa sen karkureitin. Tällöin Marthan jäljille päästäisiin ennen kuin mitään vakavaa ehtisi sattua.

Pieni ja edullinen


Porin koirarankkuri etsii löytökoirille kodit

Pääsääntöisesti löytökoirille etsitään uudet kodit. Niin tehdään myös Porin löytökoiratarhalla. Söörmarkussa sijaisevalla löytökoiratarhalla on vuosien varrella käväissyt parisentuhatta löytökoiraa. Vain muutama agrgressiivinen on jouduttulopettamaan.

Soitin Jaakko Rainiolalle ja kysyin lopetetuista koirista. Rainiolan mukaan niiden määrä on luettavissa yhden käden sormilla. Jokainen niistä


Rainiola ja uutta kotia etsivä löytökoira.

on ollut niin aggressiivinen, ettei niitä ole voinut lähestyä ilman vaaraa.
Hyvä esimerkki Rainiolan eettisestä toiminnasta on se, että hänelle on ainakin pari kertaa ujutettu koira, joka on ollut "löytäjän# oma.
- Kerran muuan porilaismies soitti ja kertoi löytäneensä koirakarkurin. Menin hakemaan sitä. Mies käveli koiran kanssa vastaan. Kun perheen pikkupoika seurasi häntä jonkin matkan päässä, minulle tuli sellainen tunne, että koira on perheen oma, muistelee Jaakko Rainiola.
- Tunnetta vahvisti se, kun mies kysyi, eihän koiraa vain lopeteta. Vakuutin ettei meillä lopeteta koiria vaan niille etsitään uudet hyvät kodit.


Koirien kuivaruuat Kuluttajalehden testissä

Kuluttajalehden numerossa 6/2016 vertaillaan koirien kuivaruokia. Testissä oli 16 eri ruokamerkkiä. Testi tehtiin yhteistyössäeri maiden kuluttajalehtien kanssa. Ruokien koostumus selvitettiin eläinlääketieteellisissä laboratorioissa. Testissä huomioitiin muun muassa proteiinien, rasvojen, vitamiinien ja homemyrkkyjen pitoisuudet sekä tuotteiden hinnat ja pakkaustiedot. Testatuista ruuista viittä lajia myydään marketeissa ja yhtätoista lajiketta joko verkossa tai eläintarvikeliikkeissä. Huomioitavaa on, että ruokakaupoissa ja marketeissa myytävä Purina Friskies Vitafit Balance oli oman sarjansa ykkönen ja peittasi 10 muuta testiruokaa ja sai HYVÄ OSTOS -maininnan. Vitafit Balancen kilohinnaksi tulee vain 1,12 euroa 15 kg säkissä ostettuna. Neljän kilon säkissä hinta kohoaa 1,74 euroon.  Koko testin ykköseksi tuli Orijenin Adult Dog, jota myydään verkossa ja lemmikkitarvikeliikkeissä. Kilohinta komeilee yli seitsemässä eurossa. Kummassakaan voittajaruuassa ei ole homemyrkkyä.