Juttu-makasiini

Martha esittelee Minifinderia

Mikäli karkuteillä olevalla kissalla tai koiralla on kaulapannassaan paikannin, on eläin helppo jäljittää reaaliajassa.

Joka päivä lukuisat koirat ja kissat lähtevät omille teilleen.  Karkuteille lähteneen koiran, kissan tai minkä tahansa lemmikin etsiminen voi olla stressaavaa puuhaan.  Vielä raskaampaa on eläimen löytyminen menehtyneenä.  Kun Anne ja Harald Franckin Siri-bokseri karkasi lomareissulla mummolassa, sitä etsittiin väärästä suunnasta. Pahin mahdollinen ehti tapauhtua ennen kuin Sirin kulkusuunta selvisi; Siri oli jäänyt junan alle.

Ikävän kokemuksensa jälkeen Franckit perustivat perustivat gps-paikantimia myyvän firman. Useita eri laitteita kokeiltuaan he valitsivat sen myyntituotteeksi Minifinderin.
“Minifinder on pieni, kevyt ja älykäs sekä erittäin helppokäyttöinen. Totesimme sen parhaaksi.”
 
Kun Sirin onnettomuudesta oli puoli vuotta, Anne ja Harald hankkivat uuden koiran, Marthan jonlla on kaulapannassaan Minifinder. Jos


Martha Minifinderia
esittelemässä

Martha pääsisi vahingossa karkaamaan, paikannin näyttäisi reaaliajassa sen karkureitin. Tällöin Marthan jäljille päästäisiin ennen kuin mitään vakavaa ehtisi sattua.

Pieni ja edullinen


Wilma yhä kateissa

Ainakin noin kahtakymmentä varastettua tai omistajaltaan huijattua koiraa kaivataan kotiin.

Beuceronmix Wilma huijattiin omistajaltaan jo yli neljä vuotta sitten, kun se oli pentu. Kylmäpäinen huijari joutui käräjillekin, mutta ei ole vieläkään kertonut, minne hän Wilman myi. Ajattee vamaan enemmän ostajan kuin alkuperäisen omistajan parasta.  

Wilmasta lisää Seutu-Sanomissa


Eläin vilkasliikenteisellä kadulla tai moottoritiellä, soita 112 !!

ELÄIN HÄDÄSSÄ

Moottoritiellä liikkuvasta eläimestä ilmoitetaan hätänumeroon.  Ei kannata ajatella, että varmaan joku on jo soittanut. Jos jokainen ajattelee niin, ei kukaan soita. Myös pääkaupunkiseudun vilkasliikenteisillä kehäteillä liikkuvista eläimistä on syytä ilmoittaa 112. Samoin eläimestä, joka juoksentelee vilkkaassa kaupunkiliikenteessä.

Seuraava ohje kannattaa painaa mieleen, koska itse sitä helposti hätääntyy, jos näkee koiran tai kissan pompivan liikenteessä, eikä osaa toimia oikeassa järjestyksessä: Ekana soitetaan häkeen ja pyydetään lähettämään poliisi paikalle. Sama juttu moottoritiiellä liikkuvasta eläimestä. Liikennepuolen parttio saatta olla lähellä ja tulee ohjaamaan liikennettä. Seuraavaksi googlataan, "kadonnut koira Helsinki" (Turku, Tampere, Pori jne.) jos koirasta löytyy katoamisilmoitus, soitetaan ilmoituksen numeroon.

Ellei ilmoitusta löydy, ilmoita paikalliseen löytöeläintarhaan ja laita nettiin näköhavaintoilmoitus. Näköhavainnoista voi soittaa myös päivystykseemme 045 1693939.

Eläin hädässä
Hätäkeskus tiedottaa


Loukkaantuneet luonnolinnut

Korkeasaaressa hoidetaan loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja

Loukkaantuneen linnun voi viedä Helsingissä Korkeasaaren aamuseitsemästä alkaen. Sairaspuolen työntekijät lähtevät kotiin klo 20. Yöllä lintuja ei hoideta eikä ruokita. Niitä otetaan kuitenkin vastaan. Helsingissä kuljetusavuksi kannattaa pyytää eläinpelastusta, joka päivystää yölläkin. Yksityinen ei voi viedä lintua illalla klo 20 jälkeen Korkeasaareen. Jotta lintu ehditään tarkastaa ja ruokkia, sen pitäisi mieluiten olla perillä klo 19 mennessä.

Korkeasaaren vaihde 09-3101615.
Helsingin eläinpelastus puh. 09 310 30151

Ellei tervapääskyn löytäjä olisi luullut pääskyä kesylinnuksi, hänelle olisi todennäköisesti kerrottu, että hänen kannattaa pyytää pelastuslaitosta hakemaan lintu Korkeasaareen.  Soitto oli kellonajasta johtuen mennyt ilmeisesti Korkeasaaren valvomoon, jossa ei vaivauduttu kyselemään linnun tuntomerkkejä. Ehkä valvomon miehetkään eivät erota tervapääskyä kesylinnusta.

Mies oli sanonut valokuvanottajalle katselevansa aamulla Kontulan ostarilta, onko linnun omistaja laittanut ostarille ilmoituksia. Mies oli sanonut pystyvänsä pitämään lintua vain yön yli. 

Sain sellaisen käsityksen, että joku vapaaehtoinen auttaja oli tarjoutunut viemään aamulla ostarille ilmoituksia, jotta mies ei päästäisi loukkaantunutta lintua vapaaksi. Ilmeisesti ilmoituksia ei kukaan vienyt. Jokin meni pieleen.


Neljä rescuekarkuria

Keskiviikkona 4. lokakuuta vietettiin maailman eläinten päivää, jolla voi tapauksesta riippuen olla erilaisia merkityksiä.

Suomessa on paljon rescuekoiria, joista osa ei ole koskaan ennen pelastumistaan elänyt ihmisen kanssa.  Harvaa poikkeusta lukuun ottamatta mikä tahansa koira karkaa uudesta kodista tai oudosta hoitopaikasta, ellei sen kanssa pidä varaansa. Miksi ei siis rescuekoirakin karkaisi!

Monasti koira, joka joutuu taistelemaan kaiken aikaa olemassaolostaan, ja väistelemään ihmisten kaltoinkohtelua, saattaa olla hyvin arka. Kun se sopeutuu ja leimautuu uuteen kotiin, arkuus vähenee ja se alkaa luottaa ihmiseen.

Vuonna 2004 Helsingissä lähti livohkaan pieni uroskoira, joka oli asunut oman laumansa kanssa virolaisessa ladossa. Pieni Riku oli ehtinyt olla uudessa kodissan vasta kuusi päivää, kun se karkasi omakotitalon aidan alta. Havaintoja pikku karkurista saatiin Kehä ykköseltä. Kiitollinen perhe sai karkurinsa takaisin usean tunnin etsinnän tuloksena. Omistaja halusi kertoa meille Rikun karkureissusta ja etsimisestä.


Rescuekoirien linkit

Linkkisivustollemme kerätään rescueyhdistyksiä, jotka tuovat Suomeen laillisesti löytöeläimiä ulkomailta.  Rescueosasto on vielä kesken. Sivulle lisätään uusia yhdistyksiä sitä mukaa kuin niitä meille ilmoitetaan ja ehditään päivittää.

- ylläpito


Vieraalla seudulla karannut koira

ÄLÄ HUUTELE KOIRAA.

Avaa portti jos koira karkasi aidatusta paikasta ja laita karkaamispaikalle ruokaa sekä jotain koiralle tuttua,  edellisen kodin rekvisiittaa. Paras houkutin on tutun ihmisen pesemätön vaate.

Vieraalla paikkakunnallahoitajalta tai uudesta kodista karannut koira tuskin lähtee alkupäivinä kauas. Yleensä koira kiertelee ja karkaamispaikka on sen kiintopiste, jossa pidetään ruokaa ja koiralle tuttuja tuoksuja.  Jos hoitokoiran koti on alueella, se suunnistaa todennäköisesti sinne mikäli matka jää alle 10 kilometriin.

Karkaaminen ilmoitetaan koiran entiseen kotiin. Hoitokoirasta ilmoitetaan omistajalle ja rescuekoirasta maahantuojalle. Ilmoita myös katoamiskunnan löytöeläintarhaan ja laita ilmoituksia nettiin. Älä ilmoittele koiran nimeä, karkaamisosoitetta eikä saatuja havaintoja, vaikka joku niitä todennäköisesti kyselee. 

Kadottajaan on saatava helposti yhteys soittamalla. Tästä syystä katoamisilmoituksien puhelinnumeroihin kytketään koputustoiminto. Jos ilmoitellaan Facebookissa, pyydetään havainnot soittamalla, eikä postaamalla, jolloin havainnot näkee jokainen sivullakävijä.

Avuksi pyydetään koiralle tuttu ihminen ja tuttu koirakaveri. Tutulla autolla etsiessä ajonopeutena pidetään max 20 km tunti, jotta koira ehtii reagoida, kun se kuulee auton äänen.


Yksinäiset rusakonpoikaset

Rusakkoemo voi saada vuosittain jopa neljä pentuetta.  Emärusakko ripottelee poikasia eri paikkoihin suojatakseen edes osan jälkikasvustaan pedoilta.  Suositus on, ettei poikaseen kosketa.  Viimeksi 15.9. Tampereelta löytyi suhteellisen pitkäkarvainen


15.9.17

rusakonpoikanen, jota luultiin kesykaniksi. Talteenotettaessa ei poikanen ollut yrittänyt lähteä ihmistä karkuun. Poikanen oli hetken aikaa löytäjiensä kylpyhuoneessa.  Se vietiin pihalle takaisin samaan paikkaan, jossa se oli könöttänyt paikallaan . Löytäjä pyyhki poikasen turkin ruoholla ennen kuin jätti sen ulos.

Aiheesta lisää


Poliisikoira opetetaan karkaamattomaksi

Poliisikoiralaitoksessa opettajana toiminut ylikonstaapeli Lauri Kanerva koulutti ´työparinsa´ englanninssringspanieli Devilin jo pentuna karkaamattomaksi.  Sama opetusmenetelmä soveltuu minkä tahansa koiran kouluttamiseen mikäli koira on leimautunut omistajaansa, eikä ole säikky.   

Metsärotuisena koirana englanninspringerspanielilla on luontainen taipumus haistella kaikenmaailman hajuja, ja kiusaus lähteä jäniksen perään.
– Kun Devil pentuna hankittiin, piti vahtia ettei se karkaisi, Kanerva muistelee ja lisää, että koiraa hankkivan ihmisen on ensinnäkin tiedettävä mikä on koiran käyttötarkoitus; onko se esimerkiksi palvelus- vai metsästyskoira.
– Aina on olemassa vaara, että metsästyskoirasta tulee niin sanottu "karkuri", vaikkei se karkaa, vaan on jalostettu lähtemään riistan perään.. Poliisin räjähdekoiraksi koulutetun Devilin täytyy joka tilanteessa olla ohjaajan hallinnassa — myös vapaa-ajalla.


Devil toimi aiemmin Helsingin lentokentällä huumekoirana

Kun Kanerva totutti Deviliä liikkumaan maastossa, hän valitsi turvallisen paikan, jossa pentu sai juosta vapaana. Tämän tästä hän kutsui pennun luokseen. Kun pentu tuli luo, hän silitti sitä, antoi ehkä makupalan tai heitti palloa.


Mikrosiru toi Zeldan kotiin!

Petäjävedellä  kadonnut Zelda-kissa löytyi Jyväskylästä. Zelda ehti olla kolme vuotta kateissa. Välimatka karkaamispaikasta Petäjävedeltä löytymispaikkaan Jyväskylän keskustaan on noin 35 kilometriä. Leikattu kissa ei kotiseudultaan lähde 35 kilometrin päähän. Joko Zelda oli varastettu kotikonnuilta tai se on joutunut salamatkustajana Jyväskylään, jossa joku oli antanut sille kodin sen sijaan, että olisi tarkastuttanut mikrosirun tai vienyt Zeldan löytöeläintarhaan.  Jos Zelda olisi liikkunut Jyväskylässä vapaana ennen löytymistä, siitä olisi saatu näköhavaintoja ja joku olisi vienyt sen lopulta löytöeläintarhaan. Zeldan ja sitä kaivanneiden omistajien onneksi Zelda päätyi vuosien jälkeen Jyväskylässä löytöeläintarhaan.

Zeldan netti-ilmoitus oli jo tippunut bittiavaruuteen. Ellei sillä olisi ollut mikrosirua, se tuskin olisi päässyt oikeaan kotiinsa takaisin.

Tässä toisen Zelda-nimisen kissan karkaamistapaus