Juttu-makasiini

P E T E T T Y L U O T T A M U S

Sannalle myytiin salakuljetettu koiranpentu

Sanna Kärkäs huomasi netissä koiranpennun myynti-ilmoituksen. Hän lähti Riihimäelle pentua katsomaan, ihastui, ja teki kaupat.

Myyjä lupasi toimittaa pennun rokotustodistuksen jälkikäteen. Pentukaupasta oli mennyt neljä kuukautta, kun Sanna alkoi epäillä, että hänen Piruksi ristimällään koiranpennulla oli nenäpunkki.
-Kun kävin Pirun kanssa Espoon kaupungin eläinlääkäriasemalla, lääkäri tarkasti sen mikrosirun ja huomasi, että siru oli venäläinen.

Vaikka pennulla ei ollut nenäpunkkia, eikä lääkäri ollut huomannut, sillä muitakaan oireita, poiki eläinlääkärireissu koko joukon harmeja.


Pennun ostaminen tuntemattomalta 
aiheutti paljon harmia.

Koska Sannalla ei ollut esittää eläinlääkärille lemmikkipassia, joka kaikilla Venäjältä tuotavilla koirilla on oltava, oli eläinlääkäri tehnyt Pirusta ilmoituksen Eviraan. Sen seuraus oli, että käräjäoikeus asetti Sannalle 2000 euron uhkasakon. Sakko olisi mennyt maksuun, ellei Sanna olisi noudattanut oikeuden määräämää velvoitetta. Summa olisi noussut 1000 eurolla jokaiselta 14 päivän noudattamatta jätetyltä jaksolta.


Ostitko hyväuskoisuuttasi lemmikin, joka ei ollutkaan myyjän oma?

Karkurit.fi -sivuilla on  yli 40 varastetuksi ilmoitettua lemmikkiä, joista suurin osa on koiria. 

Viime vuonna jäi löytymättä yli 100 karkuteille lähtenyttä koiraa. Niistäkin jotkut ovat todennäköisesti  "uusilla omistajilla."  Yksi uusimmista  varkaustapauksista on kavallus: omistaja jätti koiransa huijariparille, joka on kateissa, samoin koira.

Nuori nätti poikakissa Kyösti livahti ulko-ovesta aamulla 15.9.2014 (paritalo Helsingin Mellunmäessä), kun omistaja oli lähdöss töihin.
Kissa ei ollut vapaasti ulkoileva, eli piha oli varmaan sen mielestä jännittävä


Helsinki, Mellunmäki 2014


Koiranpennun ostajalle pamahti 8000 euron uhkasakko

Helsinkiläinen Jenni hankki Lappeenrannasta lehti-ilmoituksessa mainostaneelta venäläisnaiselta koiranpennun.  Vaikka myyjä oli sanonut tuoneensa pennun Suomeen virallisesti, pentukaupasta aiheutui hankaluus poikineen.  


Jennin Misu
oli sakkouhkauksen kohteena

Jenni meni 26. helmikuuta 2015 rokotuttamaan pentua Kannelmäen Animagiin (Nykyinen Evidensia).
- Eläinlääkäri tarkasti pennulta mikrosirun ja huomautti, että se oli laitettu vasta rokotusten jälkeen. Hän otti puhelun Eviraan ja totesi puhelun lopetettuaan, että minun pitää mennä pennun kanssa eläinsuojelueläinlääkäriin, muistelee Jenni.
- Käytyäni eläinsuojelueläinlääkäri Satu Valtosen vastaanotolla 26.2.2015, sain sellaisen käsityksen, että pentu pitää lopettaa.   Kotiin päästyäni tilasin Misulle ajan eutanasiaan.

Ajan varaaminen  oli Jennille kova paikka.
-Perheemme oli kiintynyt Misuun. Se oli terve ja iloinen pentu.

Eutanasiaa ei ollut vielä ehditty tehdä, kun posti toi Eviralta 27.2.15 päivätyn ukaasin, jossa viitattiin Valtosen raporttiin laittomasti maahantuodusta koirasta.

”Eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta annetun lain 18 § mukainen eläimen määrääminen vietäväksi maasta tai lopetettavaksi tai


Pienen kissanpennun elämä alkoi ikävissä merkeissä

Internetin nettimarkkinoilta kissanpennun ostaneelle neitoselle selvisi vasta jälkikäteen, että kissaa epäiltiin salakuljetetuksi.

Kissanpennusta oli myynti-ilmoitus Tori.fi:ssä.
- Soitin myyjälle ja sovimme tapaamisen Kouvolan asemalle, kertoo vantaalainen Jenna.
- Myyjä lupasi toimittaa myöhemmin kissan asiakirjat, joita ei koskaan kuulunut.

Jenna risti suloisen poikapennun Lucaksi. Hän käytti pennun Vantaan Evidensiassa, koska se ripuloi. Eläinlääkäriasemalla otetusta


Luca

näytteestä selvisi, että pennullla oli sisäloisia. Sille määrättiin lääkitys.
- Eäinlääkäri halusi tietää mistä olin pennun hankkinut. Kun kerroin ostaneeni Lucan venäläiseltä naiselta,  kehotti eläinlääkäri minua ottamaan yhteyttä Vantaan valvontaeläinlääkäriin.

Asia ei ollutkaan sillä selvä. Valvontaeläinlääkäri ilmoitti pennusta lemmikkien maahantuontia valvovaan Eviraan.

Jenna sai Eviralta uhkasakon uhalla ukaasin lopetuttaa pentu, palauttaa Venäjälle tai laittaa karanteeniin Suomessa. Jälkimmäinen vaihtoehto on mahdoton toteuttaa, koska Suomessa ei ole salakuljetetuille lemmikeille karanteenia.

Takaraja oli 15.5.2019.


Urospentu pakoili Vaalimaalla kunnes tuttu ihminen pääsi hätiin


Kiltti, suloinen Raimis lähti livohkaan.

Kun Vaalimaalle tuotiin rescuekoiria Suomeen ensimmäinen heinäkuuta, lähti kiltti urospentu Raimis yllättäen livohkaan.

Karkuteille lähtenyt Raimis-pentu on kotoisin Pietarista. Se on valkoinen, viehättävä, pitkäkarvainen puolivuotias komistus. Se olisi voinut olla unelmaperheen rakastettu lemmikki, mutta se oli valitettavasti ei-toivottu koiranpentu, jonka tulevaisuus näytti synkältä.
Onneksi pietarilainen yksinäinen vanha Galina-rouva oli säälinyt puistosta löytämäänsä pentua ja vienyt sen kotiinsa. Rouva oli pelastanut muitakin koiria ja kissoja, mutta hänen pieni eläkkeensä ei riittänyt kaikkien lemmikkien ruokkimiseen.  Kun koiria Suomeen tuova rescueyhdistys kuuli Galinan pelastamasta koiranpennusta, pennun kuva laitettiin yhdistyksen nettisivun kotia etsiviin. Pojalla oli monta kotiehdokasta. Sen tulevaisuus näytti valoisalta.

Kun rokotukset ja muut paperit olivat kunnossa, poika lastattiin heinäkuun ensimmäisenä päivänä koiria Suomeen tuovan auton kyytiin.

Oven takana odotti vapaus. Vai odottiko?


Ota harhaileva koira talteen


Vanha koira voi lähteä huomaamatta
livohkaan. Kuvituskuva.

Tee hyvä työ, ota yksinäinen lemmikkieläin talteen. Jos et tee mitään, vaan päästät sen menemään, se saattaa joutua petojen tai liikenteen uhriksi.  Vaikka talteenotosta ja selvittelystä on ylimäärästä vaivaa,  eläimen pelastaminen on sen arvoista.

Perheen lemmikit saattavat unohtua, kun perhe viettää aikaa pihalla. Etenkin pentuja ja iäkästä koiraa tulisi pitää silmällä. Ulkona porukan mukana oleva koiran- tai kissanpentu voi pelästyä, josa pihalle tulee väkeä.  Iäkkäällä koiralla  voi olla piilevä dementia, joka iskee kesken kaiken.  

Mökki- tai kotipihalla vapaasti liikkuva kissa tai koira ei välttämättä innostu kesävieraista siinä määrin kuin sen omistajat. Kaiken saunomisen ja juhlimisen keskellä on olemassa vaara, että eläin ottaa hatkat.  Pentukoira voi jopa pelätä pihalle ilmestyviä vieraita ja iäkäs koira tai kissa lähteä etsimään rauhaa muualta.

Grillaaminen ehkä vielä innostaa koiraa, etenkin, jos se saa makupaloja. Turvallisinta on pitää kissa ja koira neljän seinän sisällä kunnes enempi juhliminen on ohi. 


Kokeile osaako kissasi etsiä kadonneen kaverinsa

Kun kissa on kateissa ja kaikki keinot on kokeiltu, eikä tulosta synny, voidaan kadonnutta kissaa yrittää etsiä sen kissakaverilla.

Kissalla on koiraan verrattava hajuaisti, tarkka huomiokyky ja hämäränäkö,  Kissalla voi siis etsiä kaverikissaa myös hämärässä, kunhan et itse kompuroi, koska kovin kirkkaan lampun kanssa ei voi etsiä, jottei mahdollisesti piilotteleva etsittävä pelästy. Kissa on toisaalta niin utelias, että lampun valokiila maassa saattaa jopa vetää sen tutkiskelemaan valoa.

Kaverikissalla on oltava tiukat valjaat, joista se ei pääse edes takakautta livahtamaan pois, ja talutushihnasta pidetään lujasti kiinni, ettei myös etsijästä tule etsittävä. Ellei kaverikissa ole tottunut valjaisiin, ei sitä voi laittaa ensi kertaa valjaisiin nytkään.

Samassa taloudessa asuvat kissat tietävät toinen toistensa nimet. Jos kaverikissa on tottunut valjaissakävelijä, ryhtykää hommiin, eli laita sille valjaat ja etsintä voi alkaa.

Liikkeelle lähdetään paikasta, jossa kissa on nähty viimeksi. Ellei havaintoja ole, lähdetään kohdasta, jossa kissa katosi. Katoamispaikka voi olla asunnon ovi, parvekkeenalus, ikkunanalus, lenkkipolku  jne.
Kissan annetaan haistaa kadonneen kissan petivaatetta, lelua tai jotain muuta, jossa on kadonneen kissan tuoksu. Siinä voi olla myös "etsijäkissan" tuoksu. Kissa osaa  erottaa tuoksut toisistaan.


Kasvattaja ei tarkistanut "sijoitusemännän" henkilöllisyyttä

Vaikka tästä tapauksesta on jo useita vuosia, se käy hyväksi esimerkkinä siitä kuinka tehokkaasti poliisi toimi, kun huijatusta pennusta saatiin havainto.Tuntematon naishenkilö otti vuoden 2013 syyskuussa yhteyttä koirankasvattajaan, joka etsi sijoituskotia 3,5 kuukauden ikäiselle saksanpaimenkoiranpennulle. Prepaidnumerosta soittanut nainen puhui erittäin vakuuttavasti, kertoi jopa olevansa ongelmakoirakouluttaja ja työskentelevänsä Savonlinnan sairaalassa laboranttina. Soittaja ilmestyi kasvattajan asunnolle itseään huomattavasti vanhemman valkolaismiehen kanssa.

- Pari kertoi olevansa aviossa. Kulkuneuvona oli tummansininen vanha Seat, todennäköisesti diesel.  Nuori, alle parikymppinen nainen sanoi olevansa 34-vuotias. Hän oli halukas ottamaan pennun sijoitukseen.

Kasvattaja ei tarkastanut naisen henkkareita ottaessaan Kennelliiton sijoitussopimukseen allekirjoituksen. 


Vieraalla seudulla karannut koira

Älä huutele koiraa. Karkuria saa kutsua vain karkaamishetkellä, ei enää myöhemmin.  Älä myöskään ilmoittele tarkkaa karkaamispaikkaa ja saamiasi havaintoja missään. Katoamislapuissa ja netissä kerrotaan vain kunta, kylä tai kaupunki ja kaupunginosa.

Jos kyseessä on hoitokoira tai vasta hankittu koira, karkaaminen ilmoitetaan koiran entiseen kotiin ja rescuekoirasta  maahantuojayhdistykselle. Ilmoita myös kunnan löytöeläintarhaan ja nettiin. Älä ilmoittele koiran nimeä, karkaamistietä, eikä havaintoja, vaikka joku niitä todennäköisesti kyselee. 

Etsitntäavuksi pyydetään koiralle tuttu ihminen ja tuttu koirakaveri. Koira tunnistaa tutun auton äänen. Autolla etsiessä ajonopeutena pidetään max 20 km tunti, jotta koira ehtii reagoida, kun se kuulee auton äänen. Jos koira ilmestyy näkysälle, avataan turvalliselta puolelta auton ovi jotta se pääsee hyppäämään sisälle.

ILMOITTELU

Jos laitatte ilmoituksis Facebookiin, pyytäkää havainnot vain puhelimeen, jotta havaintopaikoille ei tule porukkaa taluttelemaan koiriaan. Havaintopaikoilla käydään itse etsimässä.


Vihdissä kadonneet mäyräkoirat edelleen löytymättäHelmikuun 24. päivä 2016 katosi vihtiläiseltä kotipihalta musta, kaksivuotias sileäkarvainen ruskeamerkkinen mäyräkoira.  Omistajat eivät ole saaneet koirastaan ensimmäistäkään näköhavaintoilmoitusta. Myöskään Vihdin Otalammilla huhtikuun 6. päivänä kotipihaltaan kadonneesta riistanvärisestä, pienestä, karkeakarvaisesta mäyräkoiranartusta ei ole saatu havaintosoittoja.  Katoamisesta oli netin lisäksi ilmoiteltu myös paikallislehdessä.  Koiralla oli kotipihalta lähtiessä pätkä talutushihnaa perässään. 

Maaliskuun 29. kadonneesta punaisesta, pitkäkarvaisesta uroksesta oli tullut muutama havainto. Kerran koira oli hevostallin edessä, mutta katosi ennen kuin omistaja ehti sinne. Eräälle havaintopaikalle viedyssä