Etsintäohjeet

Kun kissa karkaa vieraalla seudulla

Kun kissa on kadonnut uudesta kodista, hoitopaikasta, tai muulla vieraalla seudulla, se saattaa lähteä etsimään entistä kotia/omaa kotia. Auto-onnettomuudessa olleesta autosta paennut kissa voi mennä shokkiin. 

Kissan käyttäytyminen ja etsiminen

Laita karkaamispaikan tuntumaan ruokaa ja omistajalle tuoksuva vaate, josta kissa saa siitä turvallisuuden tunteen, jos se palaa takaisin. Ilmoita karkaaminen löytöeläintarhaan Jaa katoamispaikkakunnalle kuvallisia ilmoituksia.  Mikäli asut omakotitalossa, on kissa oppinut tunnistamaan autosi äänen. Voit etsiä sitä ajamalla noin 20 km tuntivauhtia. Kissa saattaa näyttäytyä kun se kuulee tutun auton äänen.

Kun vieraalla seudulla karannut kissa kulkee jonkin matkaa, jossain vaiheessa se tajuaa kodin olevan liian kaukana. Ellei mitään estettä satu kissa palaa takaisin karkaamisseudulle, ja etsii talonalusen, vajan, ladon tai muun turvapaikan, joka voi olla hyvinkin lähellä karkaamispaikkaa ja pisimmillään jopa 1000 metrin päässä paikasta, jossa se katosi. Jos kissa lähti hoitopaikasta tai uudesta kodista, pidä varmuudeksi ruokaa ja karkurin oma käytetty, kanneton hiekkalaatikko karkaamispaikan pihalla (laatikko on kissan reviiriä). 

Ellei kissaa löydy, mutta joudut jatkamaan matkaa, yritä saada karkaamisseudulta joku kontaktihenkilö esim. eläinsuojeluyhdistyksestä auttamaan. Huolehdi siitä, että havaintopaikoille laitetaan ruokaa. Ruokapaikkojen pitää olla piilossa ohikulkijoilta. Ilmoita radiossa, postinkantajille, eläinlääkärille yms.  Varaudu siihen, että kissa joudutaan ehkä loukuttamaan.  Yritä löytää alueelta joku auttaja, joka käy tarkistamassa loukkua aika ajoin. LOUKUN SIJOITUSPAIKKAA EI KERROTA ULKOPUOLISILLE.

Vieraalla seudulla kadonneita löytyneitä

Multian Väätäiskylällä hyppäsi 8-vuotias Kerttu-kissa autosta bussipysäkillä. Omistajaperheen tuttu pariskunta oli kuskaamassa kissaa kotiin Lahteen.  Kissalla ei ollut kantokoppaa, koska se saa kopassa  paniikkikohtauksia. Auton ovi taidettiin avata epähuomiossa, kun autosta etsittiin kadonneita avaimia.  

Kerttu oli jo alun perin karannut tuttavaperheen mökillä, jonne oli muutama kymmenen kilometriä, ja kissan kotiin vielä pitempi matka.  Kissan omistajat olivat joutuneet lähtemään työkiireitten takia pois. Nyt se oli toistamiseen kateissa.
 


Kerttu

Kertun emäntä laittoi katoamisilmoituksen Karkurit.fi -sivuille. Ilmoituksesta poistettiin heti tarkka katoamisosoite, jota ei internetissä kannata kuuluttaa. Miksikö. Yksi syy ovat kissanvihaajat, toinen kissavarkaat. Keväällä etsittiin Helsingissä kadonnutta, hetkeksi ulos laskettua kissa monta viikkoa joka ilta. Kissa löytyi espoolaisperheen hallusta. Kissa oli alkanut sairastaa, jolloin espoolaisperheestä soitettiin ja käskettiin hakea kissa pois.

Kertun katoamispaikkakunnalta, Multian Väätäiskylältä löytyi ystävällinen kissaihminen, joka tarjoutui jakamaan katoamisilmoituksia ja muutenkin auttamaan. Ystävällinen paikkakuntalaisrouva oli hakenut eläinsuojeluyhdistyksestä loukun, koska iltaisin katoamispaikassa näyttäytynyt karkuri ei ollut antanut ottaa itseään kiinni.

28.7.16 Kertun omistaja soitti ja kiitti ohjeista. Kissa oli mennyt edellispäivänä loukkuun ja perheen isäntä oli lähtenyt noutamaan sitä kotiin.

Kerroin Kertun emännälle, että kaikki eivät usko kissan palaavan katoamisseudulle, jos se lähtee ensin etsimään kotia. Onneksi suurin osa uskoo, eikä hylkää kissaansa. Kertun emäntä totesi, ettei hänkään uskonut. Hän totesi,, että hänen kissansa on viisaampi, mitä hän oletti. Nyt emäntä myös uskoo alla olevaan etsintäohjeeseen, joka on tehty kissankadottajien kokemuksista.

Ulkopuoliset auttoivat
Mörökatti katosi Savossa, jossa sen kanssa oltiin vain käymässä. Omistajat palasivat Uudellemaalle. Karkurit ei ehkä olisi koskaan päässyt kotiin, elleivät omistajat olisi saaneet apua. Kaiken vapaa-aikansa kadonneiden kissojen löytymisen eteen töitä tekevä Kristiina vei omistajille katoamislaput ja myös katoamisseudulta löytyi apuri.

Punkaharjulla katosi kissa lomakodista juuri mökin viimeisenä vuokrapäivänä.  Omistaja sai puhelimitse ohjeita, kävi Imatralta laittamassa katoamisilmoituksia ja tekemässä hajujälkiä kissalle. Hän sai loukutettua kissan havaintopaikalta. Kissa oli 12 päivää kateissa.

Keväällä Espoon Odilammella karanneen kissan omistaja oli palannut ulkomaanlomalta ja kuullut kissansa kadonneen. Hän laittoi heti ilmoituksen karkurit.fi -sivuille ja kyseli puhelimessa etsintäohjeita. Odilammen kissaa etsimässä käyneen etsijäkoiraliiton koira löysi karkurin olinpaikan. Kun selvisi, missä kissa pakoili, omistaja sai etsijäkoiran omistajalta lisäohjeita, ja jätti alueelle mm. ruokaa sekä vietti siellä aikaa huhuillen karkuria.  Lopulta kissa tuli muutaman päivän päästä näkyville, antoi omistajan ottaa itsensä kiinni ja laittaa kantokoppaan.

Porissa ABC-asemalla karkuteille lähtenyt kissa palasi viiden tunnnin kulutta takaisin karkupaikalle.  Kissan emäntä soitti, kun kissa löytyi ja kertoi, ettei hän ollut suostunut lähtemään kotiin ennen kuin kissa oli löytynyt!

Maija Ankkuri

Loukutusohjeita 
- karkurit.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Koirat

Kissat

Muut eläimet

Muita ohjeita

Lisäohjeita