Etsintäohjeet

Koirien karkaamissyitä

Alistaminen. Perheen vanha koira saattaa karata, jos uuden koiratulokkaan tai hoitokoiran annetaan alistaa sitä.
Auto. Etenkin vasta hankittu koira voi loikata pois autosta, ellei sitä sidota hihnasta kiinni. Koiran turvavyö on sitäkin parempi.
Autokolari. Jos koira sattuu olemaan kolariautossa, ja pääsee kävelemään, se harvemmin jää kolaripaikalle, mutta saattaa palata shokin mentyä lähimaastoon.
Dementia. Ikääntyvä ”karkaamaton” koira voi yllättää karkaamalla.
 


Lukittava koiratarha 

Heikot jäät. Koira voi hukkua jopa kotirantaan, jos sen annetaan oleilla pihalla vahtimatta. Riistaeläimet voivat missä tahansa johdattaa koiran heikoille jäille.
Hirvet. Riistaviettisen koiran matka voi katketa hirven potkuun.
Ilkivalta. Ventovieraat ja koiravarkaat ovat avanneet pihaa ympäröivien aitojen portteja ja koiratarhojen ovia.
Ilotulitteet ja ukonilma. Vaikka koira ei nuorena pelkäisi pauketta ja räiskettä, siitä voi tulla vanhemmiten pelokas, mikäli sen kuulo ja näkö säilyvät hyvänä.
Juoksuaika. Uroskoira löytää juoksuisen nartun jopa kilometrien päästä. Juoksuinen narttu saattaa lähteä etsimään urosta.
Kipu ja sairaus. Kivulias koira voi lähteä harhailemaan, jos se jätetään yksin ulos.
Koiravarkaat. Koira voidaan varastaa kotipihalta, karkureissulta tai kaupan edestä. Myös lukitsemattomassa autossa olleita koiria on varastettu auton mukana.
Laumakäyttäytyminen. Energinen, karkailua harrastava koira houkuttaa mukaan rauhallisen kaverinsa.  
Pedot ja petolinnut. Petolinnut nappaavat pieniä koiria. Isot pedot voivat olla uhka kaiken kokoisille koirille. Luolakoira saattaa joutua mäyrien saartamaksi.
Pelästyminen. Etenkin pentukoira pelästyy herkästi ja menee paniikkiin. Pentua ei kannata ulkoiluttaa vapaana.
Riistavietti. Juokseva rusakko, kettu tai jopa lenkkeilijä voi herättää koiran riistavietin. Riistaeläin saattaa johdattaa koiran heikoille jäille, auton alle, tai hirven jalkoihin.
Tilaisuus Koira osaa käyttää tilaisuutta hyväkseen ja karata auki jätetystä ulko-ovesta, pihaportista tai avatusta autonovesta, mikä jo alussa mainittiin, tai raolleen jätetystä autonikkunasta. Koiria on karannut myös talojen ikkunoista ja parvekkeilta. Metsästyskoira saattaa jäädä sille tielleen, ellei sen tutkapanta toimi.
Turhautuminen ja ikävä. Liian vähälle liikunnalle jäänyt, yksin jätetty koira saattaa lähteä omatoimiselle "lenkille” ja ikävöivä koira lähteä jäljittämään omistajansa autoa.
Veneily. Ellei koiralla ole pelastusliiviä eteen saattaa tulla tilanne, jossa liiviä olisi tarvittu. Koira ei jaksa uida loputtomiin, jos se karkaa veneestä tai putoaa veteen vahingossa. Tylppäkuonoinen koira on kaikkein alttein hukkumiselle.
Vieras ihminen. Koira karkaa, kun se vierastaa uutta omistajaa. Hoitokoira lähtee etsimään tuttua ihmistä.
Väljä kaulapanta, muovinen kuonopanta, löysät valjaat, liian pitkä ketjupanta, fleksi. Kun koira pelästyy, se vetää päänsä pannan tai valjaitten läpi. Jos koira karkaa fleksitaluttimen kanssa, se pelkää, kun pidike kolaa maassa. Pelokas koira ei katso minne se törmää.

Julkaistu Kokemuksella Karkurit.fi -kirjassa

Suomen Löytöeläinapu ry:n Karkurit.fi – sivustolla vuonna 2018 kadonneeksi ilmoitetuista 2184 koirasta 1985 koiraa löydettiin. Tammikuu 2019 puolivälissä oli viime vuoden koirkarkureista oli edelleen löytämättä 134 koiraa, eli 6,14 prosenttia kaikista kadonneista.

Kirjan sisällysluettelo


Koirat

Kissat

Muut eläimet

Muita ohjeita

Lisäohjeita