Etsintäohjeet

Vieraalla seudulla karannut koira

Ilmoita karkaaminen nettiin ja löytöeläintarhaan. 

* Kun joku saa karkurista havainnon, hän näkee netistä kuka sitä kaipaa ja soittaa ilmoituksen puhelinnumeroon. 
*Jos karkureissu vähänkään pitkittyy, ja varsinkin, ellei saada havaintoja, aloitetaan laputtaminen, eli jaetaan kuvailmoituksia vastaantulijoille ja postilaatikoihin samalla kun etsitään karkuria.
* Jos karkaamis- ja havaintopaikkoja mainostetaan, niihin menee vieraita ihmisiä koirineen, jolloin "varpaillaan" oleva karkuri lähtee muualle.
- Älä huutele karannutta koiraa
- grillaa karkaamispaikalla
- Tee hajujälkiä
- Tutulla autolla etsitään karkaamisalueella mateluvauhtia, jos auttamaan saadaan paikalle ihminen, jonka autonääneen koira on tottunut.

Pidä portti auki, jos koira karkasi aidatulta pihalta vaikka se olisi mennyt aidan ali tai yli. Laita karkaamispaikkaan ruokaa ja koiralle tuttua rekvisiittaa. Paras houkutin on tutulle ihmiselle tuoksuva vaate.

Vieraalla paikkakunnalla karannut koira tuskin lähtee alkupäivinä kauas, ellei sitä ajeta takaa. Yleensä koira kiertelee ja karkaamispaikka on sen kiintopiste, jossa pidetään ruokaa ja koiralle tuttuja tuoksuja.  Jos hoitokoiran koti on alueella, se suunnistaa todennäköisesti sinne mikäli matka jää alle kuuteen kilometriin.

Uuden koiran karkaaminen ilmoitetaan koiran entiseen kotiin. Hoitokoirasta ilmoitetaan omistajalle ja rescuekoirasta maahantuojalle. Ilmoita myös katoamiskunnan löytöeläintarhaan ja laita ilmoituksia nettiin. Älä ilmoittele koiran nimeä, karkaamisosoitetta, eikä saatuja havaintoja, vaikka joku niitä todennäköisesti kyselee. Jos laitat ilmoituksen Facebookiin, pyydä havainnot puhelimeen.

Kadottajaan on saatava helposti yhteys soittamalla. Tästä syystä katoamisilmoituksien puhelinnumeroihin kytketään koputustoiminto. Jos ilmoitellaan Facebookissa, pyydetään havainnot soittamalla, eikä postaamalla, ettei havaintotietoja saa jokainen sivullakävijä.

Avuksi pyydetään koiralle tuttu ihminen ja tuttu koirakaveri. Tutulla autolla etsiessä ajonopeutena pidetään max 20 km tunti, jotta koira ehtii reagoida, kun se kuulee auton äänen.

Ellei tuttua auttajaa saada, hankitaan karkaamispaikalle loukku mikäli mahdollista.  Jos karkuri välttää karkaamispaikkaa, yritetään loukuttaa havaintopaikalle, jonne sitä on ruokittu. Koiran nukkumapaikkaan menemistä vältetään. Loukutusohje.

Vierasta ja luonnollisesti myös tuttua koiraa voidaan houkutella ruoan kanssa näköetäisyydelle. Koiraa ei saa lähestyä. Houkutteluun käytetään grillaamista, tuoksuvia makupaloja, esimerkiksi nakin- tai makkaranpalasia. Koira saattaa tulla luo, jos houkuttelija menee kyykkyyn ja kädessä on makupaloja. Voidaan vaikka rapsuttaa maata, jotta koira kiinnostuu. Koira taantuu karkureissulla sellaiseksi, ettei sitä voi tuijotella silmiin. Remmi pidetään taskussa piilossa. Jotkut koirat ovat alttiita hyppäämään auton ovesta sisälle. Jos koiraa etsitään autolla, ajetaan mahdollisimman matelevaa vauhtia.  

Loukuttaminen ja grillaaminen
Hhsimmalla havaintopaikalla grillataan nopeasti vain sen aikaa, että ruuan tuoksu leviää ympäristöön. Ruoka laitetaan loukkuun, joka viritetään. Pieniä grillattuja paloja laitetaan ikään kuin jonoksi niin että ne vievät loukulle. Jos kaverikoira on käytettävissä, mutta karkuri ei näyttäydy kuitenkaan, tehdään loukun ympäristöön kaverikoiralla hajujälkiä ja lähdetään kiireen vilkkaa pois. Olisi hyvä jos voitaisiin käyttää loukkuvahtia tai riistakameraa, ettei loukulla tarvitse ravata turhaan.

Hajujälkien tekeminen
 

Lisäohjeita


Koirat

Kissat

Muut eläimet

Muita ohjeita

Lisäohjeita