Donaldin karkumatka päättyi onnellisesti

Kun uuteen kotiin hankittu koira karkaa, se ei lähde etsimään entistä kotiaan, jos sinne on liikaa matkaa. Useimmat karkurit jäävät karkaamisseudulle.  Donald on yksi niistä poikkeuksista, jotka vahvistavat säännön. Kiltti uros löytyi 40 kilometrin päästä tasan kuukaden kuluttua.

Donaldin karkumatka alkoi 7. kesäkuuta 2009 nurmijärveläisen K-kaupan portailta, koiran todennäköisesti pelästyttyä itseavautuvia


Donald kesällä 2009

ovia.  Donald oli tuotu Suomeen Marbellasta Espanjan katukoirat ry:n toimesta. Ennen karkaamista se oli ehtinyt olla Suomen kodissaan vasta puolitoista viikkoa. Donald tuntui sopeutuneen hyvin Suomen kotiinsa, joten karkuunlähtö oli kaikille osapuolille ikävä yllätys. 

Donaldia yritettiin karkureissun alkuvaiheessa loukuttaa alueella, jossa sitä oli nähty kolmena päivänä. Koira ei mennyt loukkuun, vaan vaihtoi maisemaa. Havaintoja tuli milloin mistäkin. Omistajat ja apujoukot olivat aina jälkijunassa. Koira oli ollut jo kolme viikkoa kateissa, kun Rajamäeltä saatiin havainto. Muuan rouva oli useina iltoina laittanut ulos ruokaa, jota Donald kävi syömässä. Rouva ei ilmoittanut karkurista heti ja kun tieto karkurin olinpaikasta kiiri omistajille, he kävivät tarkkalemassa koiraansa vaivihkaa. Kiinni sitä ei vielä uskallettu yrittää, ettei se olisi jälleen kadonnut.

Maan nielemä

Varmistuttuaan karkurin "henkilöllisyydestä", omistajat suuntasivat taas seuravana päivänä Rajamäelle. Mukana oli avustajia ja eläinlääkärin määräämää rauhoittavaa lääkettä. Tarkoitus oli syöttää sitä ruoan seassa Donaldille, ja etsiä raukea karkuri sitten koiran avulla, mutta Donald ei ilmestynytkään ruokintapaikalle. (Ehkä se oli hyväkin, koska huumattu koira saattaa juosta auton alle)

Sen koommin karkurista ei saatu enää varmoja havaintoja. Koira oli kuin maan nielemä.

Lopulta yksi havaintosoitto tuli Vihdistä, jossa oli liikkunut kaksi irtokoiraa. Toinen oli saatu kiinni, mutta Donaldin näköinen oli lähtenyt karkuun. Vihdin havainto oli kuitenkin väärä, koska Donald oli saatu Helsingissä kiinni 8. heinäkuuta polkupyöräpoliisin toimesta Helsingin Ympärätalon luota. Poliisipartio toimitti koiran Viikin Löytöeläintaloon. Donald ehti olla kolmatta päivää Viikissä, kun omistajalle soitettiin 10. heinäkuuta ja kysyttiin mikrosirunumeroa. Hämmästys oli melkoinen, kun ilmeni, että talteenotetulla koiralla oli omistajan luettelema numero nahkansa alla.

Toki ulkomailta tuoduilla koirilla on mikrosiru, mutta sirutietoja ei ehkä heti ehditty Löytöeläintalolla tarkastaa. Donaldin kuva ja


Karkuri kesällä 2018

katoamisilmoitus oli kyllä Helsingin Löytöeläintalolla Espanjan katukoirien puheenjohtajan Lea Pulkkisen toimittamana. Kovin tavallista tuskin on, että maaseudulla karannut koira ilmestyy Helsingin katukuvaan, joten tarhalla ei oltu heti osattu yhdistää nurmijärveläiskarkuria Hakaniemestä löytyneeseen.

Karkurin turkista löytyi punkki poikineen, mutta se ei tahtia haitannut. Niistähän pääsi eroon. Tärkeintä oli, että koira löytyi!

Heti kotiuduttuaan Donald alkoi kulkea omistajaperheen tyttären kannoilla, mitä se ei ennen karkumatkaa ollut tehnyt. Myös sen arkuus on vähentynyt. Ehkä sille oli varmistunut, että siitä välitetään, ja sillä on ihan oikea koti.

Donaldin kuulumiset kesällä 2018

Donaldille, nykyIsin siis Nipsulle tai tuttavallisemmin possulle,  kuuluu hyvää. Ikä ei menoa haittaa, vaan Nipsu on edelleen aina valmiinalähtemään lenkille. Tietysti päikkäreitä täytyy nukkua ja paras paikka siihen on mamman vieressä. Olemme ikuisesti kiitollisia kaikesta avusta aikana täältä ja muualta  saimme Nipsun ollessa karkuteillä.

Kesäterkuin Nipsu ja muu perhe! 

Kuvat omistajan kotialbumi

 

 

 

 


Petetty luottamus 18.07.2019

Kissat