Tuoko mikrosiru varastetun lemmikin kotiin?

Suomessa on liki 700 000 koiraa ja noin 600 000 kissaa. Nykyinen eläinsuojelulaki ei edellytä lemmikkieläimellä mikrosirua. Myöskään tekeillä olevaan eläinsuojelulakiin ei sirupakkoa kaavailla.

Mikrosiru on ainoa varma tunnistin, jos eläimen omistajuudesta on epäselvyyttä. Jopa varastettu, lemmikki voi löytyä mikrosirun ansiosta. Viime kesänä Helsingistä varastettiin tiibetinspanielinarttu, joka löytyi joulukuussa bussipysäkiltä Iisalmesta. Koiralla oli mikrosiru, jonka avulla saatiin sen omistaja selville.

Eläinlääkärit ovat jo vuosien ajan siruttaneet lemmikkieläimiä. Myös osa eläinsuojeluyhdistyksistä siruttaa. Alalle on ilmestynyt myös kaksi rekisteröimätöntä ryhmää, Miljoonasiru ja Vapaat Siruttajat.

Kennelliiton mikrosirutietokannasta löytyy yli 500 000 sirutettua, elossa olevaa koiraa. Kissaliitto on tallentanut tietokantaansa vähintään 250 000 kissaa. Meillä on myös ainakin kolme yksityisten ylläpitää sirutietokantaa.
 


Mikki varastettiin Iisalmella kolarin jälkeen 

Eläinlääkäri olettaa, että jokainen vastaanotolle tuleva lemmikki on laillisesti hankittu.
Joskus voi varastetun eläimen omistajalle sattua onnenkantamoinen kuten silloin, kun videoliikkeen edestä kadonnut papillonpentu vietiin eläinlääkäriin sirutettavaksi. Pennun rokotustodistus oli ainoa asiakirja, joka asiakkaalla oli näyttää. Sen hän oli saanut samalta eläinlääkäriltä edellisellä käyntikerralla. Kun eläinlääkäri tarkasti pennun niskan, jonne siru oli tarkoitus laittaa, hän huomasi, että niskassa oli jmikrosiru jo ennestään.  Lääkäri soitti Kennelliittoon, jonka rekisteristä löytyi oikean omistajan tiedot. Pentu pääsi vielä samana päivänä kotiin. 

Missä on Bono?     Mikki varastettiin Iisalmella 

 


Koirat

Lehti-ilmoitus puri 30.11.2018
Koira- ja kissakuri 01.11.2018
Flexi vai hihna? 17.09.2018
Bono Rocky ja Mikki 26.06.2018

Muita ohjeita