Ethän koske luonnoneläimiin
Minkään luonnoneläimen poikasia ei pidä ruveta siirtelemään paikasta toiseen. Poikkeusena ovat tielle ja parkkipaikoille ilmestyneet. *)
Rusakkoemo imettää poikuetta kerran vuorokaudessa kahden viikon ajan. Kesällä rusakko syö kaikenlaista vehreää, jota se luonnosta löytää. Poikasta ei siis tarvise ruokkia, eikä siihen kannata koskea, etteivät pedot löydä sitä, kun siihen tarttuu koskettaessa ihmisen tuoksu.
Rusakkoemo voi synnyttää kesän aikana jopa neljä poikuetta. Poikaset ovat yleensä hajallaan pusikoissa, jotta niistä kaikki eivät joutuisi petojen saaliiksi. Joku poikanen saattaa eksyä myös ihmisten ilmoille. Ei siis ole ihme, jos vielä syksyn kynnykselläkin voi nähdä pienen yksinäisen rusakonpoikasen. Poikaseen ei saisi koskea, mutta jos se on ajoväylällä tai pihan autoparkkipaikalla, se kannattaa nopeasti siirtää suojaan niin, että otetaan suojaksi ruohotuppo, ettei poikaseen tartu ihmisen tuoksu. Kovin varhain keväällä ei vain niitä ruohotuppoja tahdo löytyä, mutta sammalkin kelpaa, kunhan ei kastella poikasta tarpeettomasti.
Talvella rusakot saattavat käydä lintulaudoilla napostelemassa sen lisäksi, että ne syövät puunkuoria ja silmuja.
*) Äiti ja pikkupoika olivat pyöräilemässä sunnuntaina 12.7.15. Pyörätielle oli eksynyt linnunpoikanen. Äiti soitti neuvontapuhelimeemme ja kysyi minne hän voisi viedä poikasen, koska se vapisee. Hän ei ollut koskenut poikaseen, eikä antanut lapsenkaan koskea. Äiti sai neuvon nostaa poikanen turvaan pois pyörätieltä siten, että hän suojaisi kätensä ruoholla ennen kuin koskisi poikaseen. Vapina johtui siitä, että poikanen todennäköisesti pelkäsi eksyttyään kovalle maapohjalle.
Sama pätee kerrostalopihojen parkkipaikoille eksyneita poikasia. Emä käy niitä ruokkimassa, mutta ne kannattaa nostaa pois autojen tieltä siten, että otetaan käteen ruohotukko ikään kuin hanskaksi, joka estää omaa hajuamme tarttumasta eläimeen.
Loukkaantuneiden luonneneläinten hoitajia