Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Kissan rokotukset ja terveystarkastukset

Useat kissojen sairaudet pystytään hoitamaan, jos ne huomataan ajoissa, kertoo kaksikymmentä vuotta eri eläinlääkäriasemilla työskennellyt Kristiina Rautio, joka toimii Evidensiassa klinikkaeläinhoitajana .

Kissa on hyvä peittämään kivun. Kun perheeseen hankitaan uusi kissa, oletetaan, että
kissa on perusterve. Paras tapa huolehtia kissan terveydestä, on käyttää kissa pienestä pitäen määräaikaisrokotuksissa.
-Rokotus sisältää perustarkastuksen, jossa tutkitaan silmät, korvat, sydän ja hengitysäänet, tietää Kristiina Raitio.
Jo ennen ensimmäistä rokotuskertaa kissalle tehdään loishäätö, joka pennulle helpointa on antaa tahnana. Loishäätö annetaan kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä sekä noin viikkoa ennen rokotusta.

Vaikka kissalla ei ilmenisi mitään selviä sairauden oireita,
on terveydentila hyvä siitä huolimatta tarkistuttaa vuosittain eläinlääkärin vastaanotolla. Useimmat sairaudet pystytään hoitamaan, kun ne huomataan ajoissa.
- Verikokeesta selviää muun muassa mahdollinen sokeritauti, munuaisten vajaatoiminta, kilpirauhasen liikatoiminta, maksaongelmat ja jotkut perinnölliset sairaudet.
-Jos kissa juo paljon, syynä voi olla esim. munuaisten vajaatoiminta tai sokeritauti. Kumpaakaan ei voi parantaa, mutta kun sairaus selviää aikaisessa vaiheessa, potilaan elinikää voidaan pidentää lääkityksellä ja ruokavaliolla.

Myös kilpirauhasen liikatoiminta on kissoilla yleistä.
- Yksi kilpirauhasen liikatoiminnan oire on laihtuminen, vaikka kissa syö paljon. Kilpirauhasen liikatoimintaan on olemassa lääkitys. Ellei lääkitys sovi, tauti saadaan isotooppihoidolla kuriin.

Pissaongelmat ovat yleisiä

Virtsatietulehduksen merkki voi olla, että kissa käy jatkuvasti pissalla. Yleisin pissaongelma kissalla on stressiperäinen idiopaattinen kystiitti.
- Nuoren kissan virtsatulehdus ei ole yleensä bakteeriperäinen, mutta virtsaoireisiin pitää reagoida aika nopeasti, koska tulehdus menee äkkiä munuaisiin Kristiina kertoo.

Myös muut virtsaongelmat kannattaa selvittä asiantuntijalla: Kissa saattaa pissata väärään paikkaan tai virtsan happamuusavo voi nousta ja aiheuttaa kiteitä ja tukoksia.

Kissalla voi olla myös ruoka-aineallergia, ummetusta tai löysä vatsa. Jollakin on iho-oireita ja kissa saattaa raapia ihonsa rikki.
-Kissalle tehdään allergiatesti tai voidaan kokeilla allergiaruokaa tai eliminaatiodieettiä, jossa kissa syö vain yhtä ruokaa esimerkiksi pari kuukautta ja sen jälkeen lisätään aina yksi uusi ruoka kerrallaan.

Myös hammasongelmat ja nisäkasvaimet vaivaavat kissoja.
-    Nisäkasvaimet ovat yleensä pahanlaatuisia. Mitä nuorempana kissan leikkaa, sitä suurempi todennäköisyys on, ettei nisäkasvaimia tule.  Yksi kasvainmuoto on injektiopaikan sarkooma. Joillakin tietyillä roduilla esiintyy lymfoomaa.

Korvaongelmia kissoilla on vähemmän kuin koirilla, mutta kissallakin voi tulla esimerkiksi hiivaa korviin.
- Yleisin korvaongelmien aiheuttaja on korvapunkki, joka voi hoitamattomana aiheuttaa vakavia, pysyviä ongelmia. Korvapunkit ovat yleensä vapaana ulkoilevien kissojen ongelma varsinkin maaseudulla.

Sokeri alkoi vanhemmiten sairastaa