Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Koiran äkkinäinen vatsalaukun kiertymä

Otsikko kertoo kaiken. Koiran vatsalaukun kiertymä on aina äkkinäinen. Vatsa pitää leikata nopeasti.  Kymenlaaksolainen koiranomistaja pelästyi huomattuaan narttukoiransa tuskan. Oli joulukuinen lauantai-ilta vuonna 2020, kun omistaja päätteli oireista, että sillä oli vatsalaukun kiertymä.

9,5-vuotias narttukoira Suna oli ollut jonkin aikaa ulkotarhassa. Kun Ritva otti sen sisälle, se oksensi, mutta sieltä ei tullut oikein mitään.
- Suna oli tuskainen ja sen vatsa oli turvoksissa. Soitin päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Hän oli menossa hoitamaan ähkyhevosta ja totesi siinä menevän monta tuntia, Ritva kertoo.
- Eläinlääkäri neuvoi menemään Tammiston Evidensiaan. Vein koiran autoon ja matkalla soitin Tammistoon ja kerroin, että narttukoirallani oli vatsalaukunkiertymä. Oli tosi huono talvikeli. Liukasta oli ainakin ja ihan hengenvaarallista ajaa kovaa.

Oli pakko yrittää päästä perille tuhatta ja sataa, koska Ritva tiesi, että vatsalaukku menee nopeasti kuolioon. 
- Kun saavuttiin perille, menin heti Sunan kanssa sisälle. Se oli ollut koko matkan hirveän kipeä. Ottivat röntgenkuvan. Vatsalaukku oli kiertynyt 180 astetta. Sitten sanoivat, että leikkaushoito maksaa yli 2000 euroa.

Ritva kysyi netin kautta myöntääkö Collector lainan. Sieltä tuli kirjallinen suostuminen. 
- Kiirehtivät leikkaamaan. Oli aika tuskallista odottaa, kun ei tiennyt, selviääkö Suna.  En muista kauanko odotin ennen kuin tulivat kertomaan, että se saatiin leikattua eikä ollut mennyt kuolioon. 
- Kun lopulta toivat koiran, olin onnellinen, että Suna oli hengissä. Varoittelivat, että oli olemassa riski, että kertyy kaasua ja vatsalaukunkiertymä uusii.
- Kiellettiin antamasta luita. Saimme mukaan Tramalia, Litalginia ja Somaccia.

Mitään komplikaatioita ei tullut paitsi se, että Suna meni Tramalista aika sekavaksi. Tikit poisti oman paikkakunnan eläinlääkäri, eikä kiertymä ole uusinut.

Suna on edelleen hengissä, eikä kiertymä ole uusinut.

Haastattelija
Maija Ankkuri

JK
Ritvan edellisellä koiralla oli erilainen sairaustapaus, josta kerron lähipäivänä.