MITÄ TEEN, KUN LÖYDÄN VIERAAN KARKURIN?
Jos löydät lemmikkieläimen, ota se talteen ja etsi katoamisilmoitus netistä. Ellei eläintä ole ilmoitettu kadonneeksi, ota yhteys kunnan löytöeläintarhaan ja sovi jatkotoimista. Voit laittaa nettiin talteenottoilmoituksen, mutta älä kerro kaikkia yksityiskohtia, jätä vaikkapa sukupuoli kertomatta.
Älä jahtaa karkuteillä olevaa lemmikkiä. Ellet saa houkuteltua sitä kiinni, ilmoita havainto paikalliseen löytöeläintarhaan ja postaa näköhavainto nettiin.
Kunnan löytöeläimiä hoidetaan löytöeläintarhassa 15 päivää. Ellei omistaja sinä aikana ilmoittaudu, siirtyy talteenotetun eläimen omistusoikeus kunnalle eli käytännössä sille tarhalle, jossa se on talteenotettuna. Kaikkien kuntien sopimustarhat eivät välttämättä sijaitse siinä kunnassa, jossa tarha on. Osa tarhoista noutaa talteenotetut eläimet. Löytöeläintarhojen aukioloajat vaihtelevat muutamasta tunnista puoleen vuorokauteen.
Poliisi kuljettaa rajoitetusti
Joillakin paikkakunnilla poliisi toimittaa löytöeläimen löytöeläintarhalle, kun tarha on suljettuna. Ei kuitenkaan joka paikkalunnalla eikä ehdottomasti. Koska poliisilla ei nykyisin ole vltakunnallista päivystysnumeroa, kuljettamisesta voi kysyä 112:sta.
Poliisihallitus on antanut poliisiyksiköitä ohjaavan kirjeen 6.8.2015
Kirjeessä todetaan irrallaan tavatuista ja talteen otetuista koirista, kissoista ja muista vastaavista pienikokoisista seura- ja harrastuseläimistä seuraavaa:
ESL 15 §:ssä on säädetty kunnan velvollisuudesta huolehtia löytöeläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä vähintään 15 päivän ajan. Pykälässä on käsitelty vain tilapäisen hoidon järjestämistä, ei esimerkiksi eläinten kuljettamista kuntien järjestämään löytöeläinhoitolaan. Poliisi ei voi eläinsuojeluviranomaisena kieltäytyä kiinniotetun löytöeläimen kuljettamisesta hoitopaikkaan, ellei kuljetus ole muutoin järjestettävissä.
Rajoituksena kuljetusvelvollisuuteen on annettu seuraavat ehdot:
Poliisin koira-autoilla ei löytöeläimiä tule kuljettaa eläintautien leviämisvaaran vuoksi muutoin kuin aivan pakottavassa tilanteessa.
Allerginen poliisimies voi kieltäytyä hoitamasta kyseisiä tehtäviä.
Tämän lisäksi poliisin tulee arvioida tehtävien kiireellisyyttä suhteessa kulloiseenkin tilanteeseen. Kiinni otetut löytöeläimet ovat välittömästi, mutta ei kiireellisesti hoidettavia tehtäviä. Ajoittain voi olla tilanteita, joissa poliisin hälytyspartiot ovat kiinni kiireisemmillä tehtävillä, eikä resursseja ole irrotettavissa hoitaa tehtävää kohtuullisessa ajassa. Näin ollen Hätäkeskuksella sekä poliisin kenttäjohtajalla on mahdollisuus arvioida sopiva toiminta-aika löytöeläimen kuljettamiselle, sekä pyrkiä selvittämään muita mahdollisia tapoja joko hoitaa eläimen kuljetus tai hoito.
Hätäkeskuspäivystäjien toimintaohjeena löytöeläintapauksissa on seuraava: usein oikea yhteystaho on paikallinen koirahoitola tai vastaava. Jos kuljettaminen ei onnistu ilmoittajalta, tehtävä välitetään poliisille.
Poliisilain 9:4 §:n perusteella erilaisilla eläimiin liittyvillä poliisitehtävillä voidaan käyttää vapaaehtoisjärjestöjä eläinten kiinniottamiseen, kuljetukseen tai hoidon järjestämiseen. Näin onkin joissain poliisilaitoksissa toimittu. Lisäksi useilla kunnilla on tehtynä yhteistyösopimuksia löytöeläinten kuljettamisesta.
Tulkinta siitä, että löytöeläintarhojen kiinni ollessa poliisin pitää noutaa kiinni saatu löytökoira ja toimittaa se löytöeläintarhaan ei siis ole yksiselitteinen eikä ehdoton.
Jyri sai houkuteltua vieraan koirakarkurin kiinni