Karkurit.fi Lemmikki kateissa?
Etusivu Lisää ilmoitus Löytöeläintarhat Etsintäohjeet Blogi Linkit
Kirjaudu
Selaa ilmoituksia paikkakunnittain, lääneittäin ja eläinlajeittain. Kadonneet lemmikit, näköhavainnot ja talteenotetut.
Maksutonta ilmoitustilaa ja kokemusperäiset
ohjeet kun lemmikki on kateissa.
Jätä ilmoitus
menu

Punkit kiusaavat jopa kimalaisia

Vaikka alla oleva teksti on kirjoitettu jo muutama vuosi sitten, ei se tosiasia, että puutiasista on pelkkää harmia ihmisille, eläimille ja jopa kimalaisille ole muuttunut!

Lohjalaisen Miia Helinin seitsemänvuotias poika näki perheen kotipihalla kimalaisen, joka ensi silmäyksellä vaikutti jotenkin halvaantuneelta. Kimalainen näytti siltä kuin olisi yrittänyt lähteä lentoon, mutta jokin esti sitä.

Kimalaisen selkään oli tarrautunut pitkälti toistakymmentä punkkia. Miia halusi pelastaa pienen kukkienpölyttäjän, joka huolehtii luonnon tasapainosta. Pinsettejä ei ötököitten nyppimiseen voinut käyttää, koska punkit olisivat irronneet niillä vain osittain. Lisäksi  kimalainen olisi rutistunut, kun sitä olisi täytynyt pitää paikoillaan. Miia ei voinut myöskään ottaa sormiaan avuksi. Eipä kimalainen olisi edes ymmärtänyt, että Miia halusi aittaa. Jos kimalainen olisi saanut tilaisuuden, se olisi pistänyt.

Neuvoton Miia löysi avun Facebookista.
- Kerroin punkkien valtaamasta kimalaisesta ja pyysin neuvoa. 

Järkevimmältä kuulostanut ohje oli kastaa kimalainen veteen, kertoo Miia.
- Kun ensin kastoin kimalaista vain vähän,  se alkoi kuivalle päästyään tehdä lentoharjoituksia.
- Oli se kyllä iso homma. Luulin, että punkit irtoo heti, kun laitan kimalaisen veteen!! Ei, se niin äkkiä käynytkään. Jouduin upottamaan sitä monta kertaa  ja välillä se räpiköi vedessä selälläänkin.
- Minun piti ihan toden teolla väsyttää kimalainen niin, että se oli uuvuksissa ja paikallaan
- Kaksi viimeistä punkkia oli kiinni sen kaulapoimussa. Punkit ei meinanneet millään irrota.  Viimeinen käveli pitkän aikaa vielä kimalaisen masun ja jalan päällä, mutta ei malttanut päästää irti, vaikka yritin irrottaa sitä uittamalla. Pelkäsin että punkki tarttuu taas kiinni kaulaan! Joten iski vähän paniikki ennen kuin sain sen vedessä huljuttamalla irti...

 Aikaa vierähti peräti tunti ennen kuin Miia sai kaikki punkit irrotettua. 

 - Huh!! Mutta tulipahan tehtyä ja toinen pääsi eroon riiviöistä!!
- Toin pikkasen illalla vähäksi aikaa  sisälle. Se pesi ja kuivatteli itseään, joi vähän hunajavettä (enempi oli tarjolla mitä kelpasi) Lopulta alkoi nukkumaan kuivan talouspaperin päällä.. Myöhemmin vein sen ulos ja kun kävin aamulla katsomassa se oli lentänyt pois!

Mitä ihmeen punkkeja?

Eläkkeellä oleva hyönteistutkija Juhani Itämies kertoo kimalaiseen takertuneiden ötököiden olevan juoksupunkkeja, joista ei ole ihmiselle harmia.
- Juoksupunkit ovat pieniä saalistavia petoja, joita saattaa olla maassa neliömetrin kokoisella alueella useita kymmeniä. Ne viihtyvät myös muualla kuin tavanomaisilla punkkialueilla. 

Juoksupunkit käyttävät kimalaista kulkuvälineenä. Perimmäinen tarkoitus niillä on päästä kimalaisen pesään syömään hyönteisiä ja niitten munia. Jos kimalaisessa on paljon punkkeja, se menehtyy ennen aikojaan.

Miian kotipihalta löytynyt pikku kimalainen pelastui ja pääsi lentämään takaisin omiensa luo.

Teksti M Ankkuri
Valitettavasti Miian ottamat kuvat ovat lentäneet bittiavaruuteen.