Sannalle myytiin salakuljetettu koiranpentu
Uusmaalainen Sanna huomasi netissä koiranpennun myynti-ilmoituksen. Hän lähti Riihimäelle pentua katsomaan, ihastui, ja teki kaupat.
Myyjä lupasi toimittaa pennun rokotustodistuksen jälkikäteen. Pentukaupasta oli mennyt neljä kuukautta, kun Sanna alkoi epäillä, että hänen Piruksi ristimällään koiranpennulla oli nenäpunkki.
-Kun kävin Pirun kanssa Espoon kaupungin eläinlääkäriasemalla, lääkäri tarkasti sen mikrosirun ja huomasi, että siru oli venäläinen.
Vaikka pennulla ei ollut nenäpunkkia, eikä lääkäri ollut huomannut, sillä muitakaan oireita, poiki eläinlääkärireissu koko joukon harmeja.
Koska Sannalla ei ollut esittää eläinlääkärille lemmikkipassia, joka kaikilla Venäjältä tuotavilla koirilla on oltava, teki kaupungineläinlääkäri Pirusta ilmoituksen Eviraan. Sen seuraus oli, että käräjäoikeus asetti Sannalle 2000 euron uhkasakon. Sakko olisi mennyt maksuun, ellei Sanna olisi noudattanut oikeuden määräämää velvoitetta. Summa olisi noussut 1000 eurolla jokaiselta 14 päivän noudattamatta jätetyltä jaksolta.
Sanna ei saanut yhteyttä naiseen, joka oli myynyt Pirun hänelle. Nainen oli valehdellut nimensä. Sähköpostit palautuivat takaisin, kun Sanna kyseli lemmikkipassia. Sannalle tuli kiire.
Eviran antamat vaihtoehdot uhkasakon välttämiseksi olivat a. pennun lopettaminen määräpäivään mennessä, b. palauttaminen määräpäivään mennessä Venäjälle, c. määräpäivänä alkava 50 päivän karanteeni Suomessa.
Mikään Eviran antamista kolmesta vaihtoehdosta ei tullut kysymykseen. Sanna oli ostanut Pirun tositarkoituksella ja hän halusi pitää sen.
Kun pentumyyjän todellinen nimi selvisi, syyttäjä veti naisen petoksesta käräjäoikeuteen. Syytetty kielsi tietäneensä, että pentu oli tuotu Venäjältä. Lemmikkipassin hän väitti luvanneensa vain siinä tapauksessa, että hän löytää sen.
Käräjäoikeus katsoi naisen erehdyttäneen ostajaa, koska tämä oli esiintynyt väärällä nimellä, antanut väärät yhteystiedot, kertonut peitetarinan koiran alkuperästä ja luvannut toimittaa koiran paperit, joita hänellä ei todellisuudessa ollut. Käräjäoikeuden mukaan naisen ainoa motiivi oli taloudellisen edun hankkiminen. Asianomistajan ja vastaajan kertomusten sekä kirjallisena todisteena esitetyn sopimuksen perusteella käräjäoikeus katsoi näytetyksi myyjän menetelleen syytteen teonkuvauksessa kerrotulla tavalla ja syyllistyneen menettelyllään petokseen. Vääriä tietoja antanut myyjä sai sakkoja ja hänet määrättiin korvaamaan Sannalle 600 euroa.Sanna sai Pirun kotiin käräjien jälkeen. Hän ei ole katunut koirakauppaa, vaikka joutui huijatuksi.
- Tykkään Pirusta. Se on nimensä veroinen koira; vilkas ja kekseliäs, Sanna nauraa.Esimerkkinä Pirun kekseliäisyydestä hän kertoo, että kun hän menee nukkumaan ja saa unenpäästä kiinni, Piru vinguttaa kumilelua. Kun Sanna herää vingutukseen, koira menee itse nukkumaan.
- Ulkona Piru saattaa pelästyttää haukunnallaan naapurin. Jos haukku tehoaa, Piru heiluttaa häntäänsä tyyliin ”Eihän tässä mitään.”
Kuva: Sannan kotialbumi
Julkaistu Suomen Löytöeläinavun karkurikirjassa.